Logo

Li Xiaoxia, de regerend Olympisch kampioene, heeft zich in Frankrijk ook tot wereldkampioene gekroond. In de finale versloeg ze haar landgenote Liu Shiwen.

Het is een droom die uitkomt voor de Chinese, die in 2003 tijdens de eerste Wereldkampioenschappen voor Junioren sneuvelde in de halve finales tegen landgenote Li Jia. Toen al toonde ze haar ambitie om wereldkampioene bij de senioren te worden.

Mentaal zette ze de eerste stap tijdens de Olympische Spelen, toen ze wereldkampioene Ding Ning in de finale versloeg en het goud veroverde. Een overwinning die ze in Parijs reeds in de halve finales nodig had. In de finale in Bercy kreeg ze een nieuwe landgenote tegenover zich: Liu Shiwen, het nummer twee van de wereld. Xiaoxia zelf bezet deze maand nog de derde plek.

Het werd een spannende partij, waarbij beide speelsters dicht bij de tafel bleven en tegenaanvallen het hoge woord voerden. 11-8, 4-11 en 11-7 brachten de Olympische kampioene op voorsprong. Dan werd het verschil plots nog kleiner. In de vierde trok Li Xiaoxia met 12-10 aan het langste eind, Liu Shiwen counterde met een ruimere 6-11. In de zesde set had Li Xiaoxia bij 10-8 twee matchballen, maar haar opponente scoorde drie punten op rij. Li Xiaoxia hield het hoofd koel en scoorde eveneens drie punten op rij en verzekerde zich zo van haar tweede grote titel.