Logo

De Chinees Ma Long heeft zich in eigen land gekroond tot wereldkampioen tafeltennis. Bij de dames ging de hoogste eer naar Ding Ning.

Dat Ma Long zich zou plaatsen voor de finale was een bijna-certitude, maar zijn tegenstander werd onverwacht niet titelverdediger Zhang Jike. De tweevoudige wereldkampioen, die bij een derde opeenvolgende zege een record zou evenaren, ging in de halve finales verrassend onderuit tegen een andere landgenoot: Fang Bo. Een nieuwe stond kon het jonge talent niet forceren: de ervaring van Ma Long bezorgde het in Suzhou zijn eerste langverwachte wereldtitel.

Voor Ding Ning is het de tweede titel, nadat ze in 2011 in Rotterdam een eerste maal op het hoogste schavot stond. Ditmaal was ze de betere van haar landgenote Liu Shiwen.

Een nieuwe Chinese dominantie dus, wat in eigen land al zeker geen verrassing is. Europa wist niettemin een medaille mee te grissen in het dubbelspel bij de dames, waar de Nederlandse Li Jie en de Poolse Li Qian knap het brons veroverden. Het Chinese duo Ding Ning en Liu Xiaoxia was daar duidelijk een maatje te sterk. Toch waren het Liu Shiwen en Zhu Yuling die met het goud gingen lopen. Bij de heren was de dubbeltitel weggelegd voor Zhang Jike en Xu Xin, die in de finale Fan Zhendong en Zhou You opzij wisten te zetten.

In het gemengd dubbel was er voor het eerst sinds 1954 opnieuw een internationaal dubbelpaar dat de eindoverwinning kon vieren. Xu Xin veroverde aan de zuid van Zuid-Koreaan Yang Haeun zijn tweede dubbeltitel in eigen land, nadat ze samen het Japanse duo Maharu Yoshimura en Kasumi Ishikawa in vier sets inblikten.