Logo

Heel wat verrassingen te noteren bij de heren

De Chinezen Ma Long en Liu Shiwen hebben de Hongaarse Open op hun naam gezet. Beiden waren de sterkste in hun reeks tijdens het allereerste tornooi in het kader van de ITTF World Tour 2012.

 

Ma Long begon als topfavoriet en wist die rol ook waar te maken, maar met zijn Chinese landgenoten verliep het minder goed. Wang Hao ging al uit het tornooi nog voor het was begonnen. Het nummer twee van de wereld kampte met een enkelblessure en moest opgeven. Dit gaf onze landgenoot Lauric Jean de kans zich te meten met Ma Long en de sterkte van de huidige nummer een was meteen duidelijk.

Opvallend langs Europese kant was de jonge Fransman Simon Gauzy, die vanuit de kwalificaties wist door te stoten tot de 1/8ste finale waar hij met 1-4 verloor van Chen Qi. Door de opgave van Wang Hao lag de onderste tabelhelft ineens open: daarin wisten Adrian Crisan, Chen Weixing en Joo Se Hyuk door te stoten tot de kwartfinale, samen met wereldkampioen Zhang Jike. In de bovenste helft was het al China wat de klok sloeg: Ma Long, Chen Qi, Ma Lin en Xu Xin ruimden iedereen op.

De op papier sterkere Chinezen Ma Long (4-3 tegen Chen Qi) en Xu Xin (4-0 tegen Ma Lin) wisten hun kwartfinale te winnen. De Roemeen Adrian Crisan wist zich eveneens in de halve finale te spelen dankzij een 4-2 winst tegen de verdedigende Oostenrijker Chen Weixing. De uitschakeling van Zhang Jike, daarentegen, kwam als een donderslag bij heldere hemel. Hij verloor wel van zijn verdedigende tegenstander: de Zuid-Koreaan Joo Se Hyuk gaf geen enkele set prijs.

In de aanloop naar de eindstrijd wist Ma Long door het oog van de naald te kruipen tegen Xu Xin: het werd opnieuw een belle die hij met het kleinste verschil won. Joo Se Hyuk ondervond minder problemen tegen Crisan.

De Zuid-Koreaan leek in de finale de lange reeks ongeslagen wedstrijden van Ma Long te doorbreken. Joo Se Hyuk kwam telkens een set op voorsprong, maar een mentaal duidelijk sterke Ma Long kwam telkens gelijk. Tot in de belle: daarin trok Ma Long voor de derde keer op rij in Boedapest aan het langste eind.

 

Bij de dames ging de zege naar Liu Shiwen, die handig gebruik kon maken van de voortijdige uitschakeling van wereldkampioene Ding Ning. Het nummer een van de wereld ging, net als Zhang Jike, onderuit tegen een verdedigster. De Chinese dominantie werd echter niet verbroken, want het was landgenote Wu Yang die de winnares van Rotterdam uitschakelde.

Uiteindelijk dus toch een Chinees onderonsje in zowel de halve finales (Wu Yang - Guo Yan; Liu Shiwen - Li Xiaoxia). Uiteindelijk ging Liu Shiwen met de eindzege lopen na een 2-4 zege tegen Guo Yan in de finale.

 

Langs Belgische kant onthouden we vooral de kwartfinale van Vostes en Rogiers in het dubbelspel. Een mooie start van het nieuwe seizoen waarin ze de draad met de ITTF Pro Tour Grand Finals 2010 misschien hebben opgepikt. Jean-Michel Saive wist zijn openingswedstrijd te winnen en ging eervol ten onder tegen Xu Xin. Lauric Jean kreeg in Boedapest als "lucky loser" de kans zich te meten met Ma Long.