Logo

Tien Belgische heren naar Budapest

 

 

 

Dinsdag start in Budapest het allereerste tornooi van de ITTF World Tour 2012, de opvolger van de ITTF Pro Tour. Met een ongekende prijzenpot neemt de crème van het internationale tafeltennis het reeds in Hongarije tegen elkaar op.

 

Negen spelers uit de huidige top-20 bij de heren staan aan de aftrap van de ITTF World Tour. Onder hen de Chinese wereldtop, die de eerste vijf plaatsen opeisen. Bastian Steger is als negende reekshoofd de beste Europeaan op het appel. Ook bij de dames is China sterk vertegenwoordigd met vijf reekshoofden. De Poolse Li Qian, het 12de reekshoofd in Budapest, is de hoogst geplaatste Europese.

Langs Belgische kant is een bijzonder grote delegatie afgereisd naar Hongarije. Tien Belgische heren zullen, onder aanvoering van Jean-Michel Saive, debuteren in de ITTF World Tour. De vijf internationaal best geklasseerde spelers zijn allen present: Saive, Yannick Vostes, Cedric Nuytinck, Lauric Jean en Benjamin Rogiers. Zij worden vergezeld door het jeugdige vijftal bestaande uit Robin Devos, Julien Indeherberg, Emilien Vanrossomme, Robin Saudemont en Florent Lambiet.

Jean-Mi is als enige rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel dankzij zijn status als 24ste reekshoofd. Door het bijzonder uitgebreide deelnemersveld kunnen alle andere Belgen zich enkel plaatsen via winst in de groepsfase én een kwalificatiewedstrijd. Grootste kanshebber is Yannick Vostes, die als enige landgenoot groepsfavoriet is. Nuytinck, Jean en Rogiers zullen minstens eenmaal moeten stunten om hun groep te winnen; de andere Belgen krijgen enkel hoger geklasseerde spelers tegenover zich.

Drie Belgische duo's wagen zich in het dubbelspel. Het vertrouwde duo Vostes/Rogiers is tussen onze landgenoten de grootste favoriet, maar ook Nuytinck/Jean en het goed ingespeelde koppel Indeherberg/Vanrossomme hopen ver te geraken.

Bij de beloften is Nuytinck als enige landgenoot rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel. Daarin loot hij in de tweede ronde echter reeds de Taïwanees Chen Chien-An, het eerste reekshoofd in Hongarije. Lauric, Robin en Julien zijn groepsfavoriet, maar moeten bij groepswinst in het slechtste geval nog een extra kwalificatiewedstrijd spelen.