Logo

Robinot verslaat Ma Lin
Dat Frankrijk een enorm sterke lichting heeft bij de jeugd is al langer bekend maar ze blijven de tafeltenniswereld verrassen. Op de Open van Zweden plaatsen moesten de talentrijke Quentin Robinot (ITTF-144; 18 jaar) en Simon Gauzy (ITTF-217; 16 jaar) het in de eerste ronde opnemen tegen twee sterke en ervaren Aziatische spelers.
Simon moest tegen de Japanner Kaii Yoshida die met zijn 27ste plaats op de wereldranking bijna 200 plaatsen hoger staat dan de jonge Fransman en daarmee bij de absolute wereldtop hoort, Gauzy liet het echter niet aan zijn hart komen en speelde alsof hij niets te verliezen had. Hij blies Yoshida in de eerste set met 11/4 van tafel en won ook de tweede set, ondanks iets meer weerwerk, met 11/9. Yoshida was duidelijk helemaal van slag en kon ook in set drie en vier geen vuist maken. Resultaat: 11/5 en 11/6 en één van de mooiste overwinningen uit de nog prille carrière van het zeventienjarige supertalent.
Quentin Robinot had zo mogelijk een nog moeilijkere opdracht. Hij mocht in de eerste ronde van de hoofdtabel tegen de huidige Olympische kampioen en nummer vijf van de wereld, de Chinees Ma Lin. Robinot won de eerste twee sets redelijk nipt met 11/8 en 11/7. Toen Ma Lin de derde set met duidelijke 11/4 cijfers won, leek de ervaren Chinees het ritme gevonden te hebben maar de Fransman sloeg terug en won set vier en set vijf met 11/8 en 11/9. Het gebeurt maar zelden dat Ma Lin een wedstrijd verliest tegen een Europeaan, laat staan een speler van buiten de top honderd. Voor Robinot is dit zonder twijfel de strafste overwinning uit zijn carrière.
Wat dus al langer geweten was, lijkt nu werkelijkheid te worden. Frankrijk is de Europese tafeltennisgrootmacht van de toekomst. Al jaren stapelt het de Europese titels bij de jeugd op en nu halen de spelers ook bij de senioren prachtige resultaten. Buiten Robinot en Gauzy zien we nog een hoop andere talenten. Tristan Flore, Romain Lorentz, Andrea Landrieu  om er maar enkele op te noemen. Het is duidelijk dat de toekomst voor Frankrijk er in het tafeltennis rooskleurig uitziet. Hopelijk volgen de andere Europese landen het Franse voorbeeld en kan er in de toekomst eindelijk nog eens met gelijke wapens gestreden worden tegen het almachtige China.