Logo

Zoals te verwachten viel, was China de grote winnaar van de Open van Zweden.

Zowel bij de heren als bij de dames had het zijn sterkste ploeg opgesteld en dat wierp duidelijk zijn vruchten af. Toch vielen er enkele verrassingen te noteren. Vooral dan van enkele jonge Europese spelers.

In de enkel heren-reeks kwam er met Wang Hao tegen Ma Long de te verwachten finale. Alleen de Japanner Kishikawa kon de Chinese hegemonie in de halve finales doorbreken met ook nog oudgediende Wang Liqin in de halve eindstrijd. In de finale werd gehoopt op een spannende strijd tussen de nummers één en twee van de wereld, ook al gezien de laatste paar wedstrijden tussen de twee. Maar Ma Long liet zien waarom hij sinds deze maand terug de nummer 1 van de wereld is. Hij stuurde Wang Hao met een droge 4-0 naar huis. Enkel in de tweede set kon die laatste echt wat weerwerk bieden. Met deze overwinning laat Ma Long zien dat hij helemaal terug aan de top staat na een iets mindere periode vorig jaar. In Zweden haalde hij ook zijn derde Pro Tour op rij binnen na de Harmony China Open en de Oostenrijkse Open.

 

Bij de dames plaatsen vier Chinese speelsters zich voor de halve finales. Guo Yan nam er de maat van de eerder verrassende Wen Jia die slechts 30ste staat op de wereldranking. In de andere halve finale kregen we een heruitgave van de finale van de Oostenrijkse Open, maar de rollen waren deze keer omgekeerd. Het was de nummer zes van de wereld Liu Shiwen die revanche nam op de regerend wereldkampioene en nummer twee van de wereld Ding Ning. In de finale moest Liu Shiwen echter haar meerdere erkennen in de nummer drie van de wereld, Guo Yan met erg zware 4-0 cijfers.

 

Hiermee pakte Guo Yan haar tweede titel in Zweden nadat ze met landgenote Guo Yue ook al het dubbelspel had gewonnen. Ook bij de mannen was er succes voor China. Het was de combinatie van ervaring en jeugd die Wang Liqin (33) en Yan An (18) de titel bezorgden. In de finale werden ze wel tot een zevende en beslissende set gedwongen door Jiang Tianyi en Tang Peng uit Hongkong, maar die werd met duidelijke 11-3 cijfers gewonnen.


Verrassingen vielen er dus vooral te noteren van enkele jonge Europese spelers. Zo waren er de prachtige prestaties van de jonge Franse delegatie met Robinot, Brossier, Gauzy en Petiot. Nog een grotere verrassing was zonder twijfel de twintigjarige Duitser Walther Ricardo. Hij staat slechts 426ste op de wereldranglijst en moest in de -21reeks zelfs kwalificaties spelen.  Maar de ploeggenoot van onze landgenoot Lauric Jean bij Jüllich liet zien waarom de Duitse bondscoach hem selecteerde. Ricardo versloeg in totaal niet minder dan negen spelers die hoger staan dan hem op de wereldranking, waarvan twee spelers uit de top 100.

 

Voor de Belgen was het een minder tornooi. Robin Devos was de enige Vlaming maar hij kon geen potten breken. Enkel de Waalse Emilien Vanrossomme liet in de -21 enkele mooie resultaten optekenen. Hij versloeg onder andere de Fin Olah Benedek die met zijn 307ste plaats op de wereldranking maar liefst 246 plaatsen hoger staat dan Emilien.