Logo

De Chinese Ding Ning wist zich nog eens in de kijker te spelen door de Open van Rusland op haar naam te zetten. Bij de heren won de Japanner Kazuhiro Chan het voorlaatste toernooi van de ITTF World Tour.

Ding Ning wist zich in een all-round Chinese halve finale in zes sets voorbij Zhu Yuling te knokken, terwijl landgenote en als eerste geplaatste Liu Shiwen de maat nam van Wu Yang. In de finale, de dertiende onderlinge ontmoeting op internationaal niveau, wist Liu zich naar een 3-2 voorsprong in sets te spelen, maar ze moest alsnog buigen voor de wereldkampioene van 2011.

Japan was de grootheerser bij de heren met drie spelers in de kwartfinale, evenveel als China. Titelfavoriet Koki Niwa sneuvelde echter in deze fase van het toernooi tegen Zheng Peifeng. Niwa's landgenoot Kazuhiro Chan wist zich als enige te plaatsen voor de halve finales, waar hij meteen de uitschakeling van Koki kon wreken. In de andere halve finale stond thuisspeler Alexander Shibaev tegenover Cheng Jingqi. De Rus wist zich voor de finale te plaatsen, maar moest uiteindelijk in een belle buigen voor de Japanner.

Het Russische publiek kon even daarvoor wel vieren in het dubbelspel bij de heren, waarin Liventsov en Paikov wel de betere waren van Kazuhiro, die voor de gelegenheid dubbelde met Matsudaira. Bij de dames werd de Chinese finale niet gespeeld. Li Xiaoxia had zich de dag er voor geblesseerd in het enkelspel en moest daardoor samen met Zhu Yuling forfait geven tegen Ding Ning en Liu Shiwen.

Bij de beloften was Rusland eveneens het sterkste land (slechts twee Wit-Russen wisten zich voor de eerste ronde te plaatsen). Uiteindelijk bleek Vildan Gadiev de sterkste was van het lot. De meisjescompetitie kende iets meer variatie (vier landen in de eerste ronde) maar de als eerste geplaatste Misaki Morizono (Japan) bleef iedereen de baas.