Logo

Voor de derde maal in minder dan twaalf maanden wist een speler het record van "jongste winnaar ooit" in de ITTF World Tour te breken. Tijdens de finale van de Open van Japan was de Chinees Yu Ziyang de betere van thuisspeler Jun Mizutani.

Vorig jaar sprak iedereen nog over Fan Zhendong, die de Open van Duitsland won als zestienjarige (en 292 dagen). Eerder dit jaar verbeterde de Japanner Kohei Sambe dat record tot zestien jaar en 284 dagen tijdens de Open van Chili. Nu is het dus de beurt aan Yu Ziyang, die met zijn zestien jaar en tachtig dagen reeds tijdens zijn tweede deelname aan de ITTF World Tour meteen op het hoogste schavotje stond. Vorige week wist hij in Zuid-Korea reeds door te stoten tot de kwartfinales. Yu is de tweede speler op rij die zich vanuit de kwalificaties het goud wist toe te eigenen tijdens de Open van Japan. Masato Shiono, de winnaar van vorig jaar, sneuvelde ditmaal in de eerste ronde.

Bij de dames werd de wereldranglijst wel gevolgd. De Singaporese Feng Tianwei – in Zui-Korea nog verliezend finaliste – wist haar status als topfavoriet waar te maken in de finale tegen Kasumi Ishikawa. De Japanse nummer twee van het toernooi ging met 2-4 onderuit.

Het gastland kon wel zegevieren in het dubbelspel, waar Jun Mizutani en Seiya Kishikawa het goud veroverden bij de heren en Ai Fukuhara aan de zijde van Misako Wakamiya hetzelfde eremetaal afsnoepten van Feng Tianwei en Yu Mengyu.

Hugo Calderano (Brazilië) en Sakura Mori (Japan) behaalden in Yokohama de eindoverwinning bij de beloften.