Logo

De Chinees Ma Long en de Wit-Rus Vladimir Samsonov hebben de eerste twee "Super Series"-tornooien uit de ITTF World Tour op hun naam gezet. Ma was de beste in Koeweit, terwijl Samsonov zegevierde in Qatar.

Opvallende afwezigen in deze oliestaten waren de Japanners. Hun bond heeft de spelers op hun eigen eiland gehouden na de dood van twee Japanse gijzelaars in handen van IS. Een spijtige nederlaag voor de ITTF en het tafeltennis in het algemeen, dat net verdraagzaamheid en samenleven voorop stelt via talrijke projecten. Sport overstijgt immers territoriale en religieuze verschillen.

China was dus wel aanwezig in Koeweit met haar topspelers. Ma Long veroverde er uiteindelijk zijn achttiende titel in de World Tour door zijn landgenoot Xu Xin in vijf sets te verslaan. Bij de dames wist wereld en olympisch kampioene Li Xiaoxia zich te revancheren voor haar nederlaag in de finale van de World Tour Grand Finals van 2014. Landgenote Ding Ning ging eveneens in vijf sets voor de bijl.

Een week later strandde de wereldtop in Qatar, maar dan zonder de absolute topspelers uit China. Hierdoor lag de weg vrij voor een Europese finale met Vladimir Samsonov (foto) en Dimitrij Ovtcharov in de hoofdrollen. Na zijn onverwachte nederlaag in de eerste ronde in Koeweit, trok de Wit-Rus ditmaal aan het langste eind om een 26ste titel op zijn indrukwekkende palmares te zetten, een versteviging van zijn record. De Roemeense Elisabeta Samara verraste bij de dames vriend en vijand door als zevende geplaatste de titel te veroveren met in de ultieme wedstrijd een zege tegen de genaturaliseerde Duitse Han Ying [3].