Logo

Dat China de overmacht zou hebben bij de senioren stond in de sterren geschreven. Fan Zhendong en Liu Shiwen pakten wel een mooie revanche tegen hun Olympische teamgenoten. Maar de ster van het toernooi werd thuisspeler Tomokazu Harimoto.

De amper twaalfjarige speler uit het Japanse Sendei verraste vriend en vijand met een eindzege bij de beloften. Een unieke prestatie waarbij hij het vorige record van zijn landgenoot Koki Niwa (15 jaar) verpulverde. De overwinning was ook geen makkie, want Harimoto moest voorbij de Braziliaan Hugo Calderano en de Hongkonger Ho Kwan Kit (ITTF-45). De ambities van het jonge talent reiken echter verder: "Dit is een eerste stap naar mijn droom om Olympisch kampioen te worden in 2020 (in hetzelfde Tokyo Gymnasium als deze editie van de Open van Japan, nvdr.)"

Bij de senioren ging de titel zoals verwacht naar China. Opvallend daarbij is dat het net de spelers zijn die niet zijn geselecteerd voor de Olympische Spelen (Fan Zhendong en Liu Shiwen) die er met de hoogste eer gaan lopen. In het dubbelspel zegevierden de Olympiërs wel (Ma Long/Xu Xin en Ding Ning/Li Xiaoxia). Bij de meisjes beloften ging de titel naar de Singaporese Zeng Jian.