Logo

ITTF experimenteert met nieuwe opslagregel.

 

 

Aan het begin van dit millennium onderging de tafeltennissport een ware revolutie. Het balletje werd vergroot van 38mm naar 40mm. De sets werden niet langer meer tot 21 gespeeld maar tot elf, waarbij de spelers slechts twee maal achtereen mochten serveren. Doel van dit alles was om de rally's spannender te maken.

Volgens de Waalse krant l'Avenir, wacht onze sport mogelijk een nieuwe (r)evolutie. Deze maal gericht om de impact van sterke opslagen te verminderen. Net als in volleybal zou na elk punt de opslag naar de tegenstander kunnen gaan. Waar dat in het volleybal naar de winnaar van het punt gaat, zou bij het tafeltennis de verliezer het opslagrecht krijgen.

Tijdens de laatste jaarlijkse Algemene Vergadering van de ITTF, tijdens de Wereldkampioenschappen in Rotterdam, werd het voorstel opnieuw gelanceerd. Opnieuw, inderdaad, want in 2001 en 2007 kwam dit reeds ter sprake. Dit jaar ging de federatie een stap verder door een test uit te voeren tijdens de Baltische Spelen, een tornooi voor spelers uit Letland, Estland en Litouwen. De spelers waren niet onder de indruk van de wijziging en reageerden zelfs eerder negatief. Maar volgens de krant zou dat natuurlijk ook kunnen te maken hebben met het feit dat ze zich niet echt hebben kunnen voorbereiden op de aangepaste speelstijl die de reglementswijziging met zich mee zou brengen.

Volgend jaar zal in Dortmund, tijdens het WK voor landenteams, verder gedebatteerd worden over de mogelijke nieuwe (r)evolutie...

{jfusion_discuss 967}