Logo

Politieke verzoening door middel van tafeltennis anno 2011

 

Op 21 en 22 november werd in Qatar de "Peace and Sport Table Tennis Cup" gehouden. Een evenement waarbij men communicatie en politieke verzoening op het hoogste niveau tussen de verschillende deelnemende landen wil aanmoedigen.

 

Het vriendschappelijk tornooi, een samenwerking tussen "Peace and Sport", de ITTF, de Qatarese tafeltennibond en diens overkoepelend Nationaal Olympisch Comité, is gebaseerd op de "Pingpong-diplomatie" tijdens de Koude Oorlog. Amerikaanse tafeltennissers speelden in 1971 een vriendschappelijke wedstrijd tegen hun Chinese collega's. Dit mondde een jaar later uit in een bezoek van President Nixon aan het communistische land en het herstel van de diplomatieke relaties tussen de USA en China.

In de tweede versie van deze diplomatieke "stunt" zijn tien landen uitgenodigd die traditioneel moeilijke relaties onderhouden: Noord-Korea, Zuid-Korea, China, Japan, India, Pakistan, Rusland, de Verenigde Staten van Amerika en Frankrijk. Uiteraard was ook gastland Qatar van de partij.

Als toonbeeld van hoe je met elkaar zou moeten omgaan, bestaat de competitie uit een dubbelspel waarbij de meest onmogelijke combinaties van landen werden gemaakt. Zo strijden Noord- en Zuid-Korea broederlijk naast elkaar, net als de Verenigde Staten en Rusland en India en Pakistan. Frankrijk dubbelt met Japan en China speelt samen met thuisland Qatar. Er werd zowel een heren- als vrouwencompetitie gespeeld.

Sportief gezien hadden de twee Koreaanse landen in beide reeksen het meeste kans op goud. De heren, Kim Hyok Bong en Ryu Seung Min, maakten hun rol waar en versloegen het Amerikaans/Russisch duo Fan Yiyong/Grigory Vlasov. Bij de dames verrasten Lily Zhang/Anna Tikhomirova (USA/RUS) in vijf sets het eerste reekshoofd Kim Kyung Ah/Kim Hye Song.