Logo

ITTF en "Peace and Sport" blazen de diplomatie via de tafeltennissport nieuw leven in.

Tijdens de recente Wereldkampioenschappen in het Nederlandse Rotterdam, kondigde de ITTF samen met de internationale organisatie "Peace and Sport" aan dat ze de pingpong-diplomatie een nieuw leven zullen inblazen.

Op 21 en 22 november 2011 zal in Qatar een uniek tafeltennistornooi worden georganiseerd met als doel de dialoog en goede verstandhouding tussen een aantal landen te optimaliseren. Het idee is gebaseerd op een uitwisseling van spelers tussen de Verenigde Staten en China in de jaren '70. De sportieve uitnodiging van China betekende de eerste Amerikaanse sportvoetstappen in de hoofdstad van het land sinds 1949. Uiteindelijk leidde die tot een bezoek van de Amerikaanse president Richard Nixon aan Peking en het ontdooien van de relaties tussen beide landen.

Tien landen, met elk hun politieke internationale moeilijkheden, zullen worden uitgenodigd voor het tornooi: China, India, Iran, Japan, Noord-Korea, Zuid-Korea, Pakistan, Rusland en de Verenigde Staten. Ook gastland Qatar zal een ploeg afvaardigen. Naast de sporters worden ook hooggeplaatste overheidsmensen uitgenodigd met als doel nieuwe relaties te ontwikkelen tussen de deelnemende landen.

Sportief zullen de atleten aantreden in het enkelspel, dubbelspel en dubbel gemengd, waarbij in de verschillende dubbelreeksen onverwachte samenwerkingen zullen worden gesmeed. Een voorbeeld voor de politiek.