Logo

De ETTU en de ITTF hebben tijdens de recente Europese Kampioenschappen de banden opnieuw aangehaald. De Europee Tafeltennis Unie heeft als laatste een continentale samenwerkingsovereenkomst met de Internationale Tafeltennisfederatie afgesloten.

Het water was diep tussen de Europese en Internationale federaties, zeker toen voormalig ETTU-voorzitter Stefano Bosi een lastercampagne voerde tegen zijn concurrent Adham Sharara om het voorzitterschap van de ITTF. Uiteindelijk wist de Canadees zijn positie te bestendigen en trok de Italiaan zich terug uit de ETTU.

Een van de eerste acties van het nieuwe bestuur, onder voorzitterschap van de Nederlander Ronald Kramer, was om de banden met de ITTF opnieuw aan te halen. Een van de middelen was de ondertekening van het voorgestelde continentale samenwerkingscontract, dat door de andere vier continentale federaties reeds werd ondertekend. Dankzij deze samenwering kan de ETTU opnieuw putten uit enkele financiële budgetten van de ITTF om de tafeltennissport in Europa verder te ontwikkelen.

De samenwerking heeft ook gevolgen voor de deelname aan de Wereldbeker. Volgend jaar zullen de Europese spelers zich immers via de Europa Cup moeten plaatsen voor dit prestigieuze evenement. Deze nieuwe individuele competitie vervangt de Europese Top 12, maar brengt nog steeds de twaalf beste heren en dames samen. De top drie van deze individuele bekercompetitie plaatst zich voor de Wereldbeker later op het jaar. De eerste editie van de Europa Cup zal plaats vinden in het Zwitserse Lausanne.