Logo

Sporters die in het begin van het jaar geboren zijn, blijken fysiek sterk bevoordeeld in vergelijking met anderen.

Vrij naar een artikel op Het Nieuwsblad

Hoogleraar trainings- en bewegingsleer aan de K.U.Leuven Werner Helsen vindt daarom dat de startdatum van de jeugdcategorieën gewijzigd moeten worden. Hij heeft een voorstel gelanceerd voor het voetbal waarbij de leeftijdscategorie van -10-jarigen start in januari, de -12 in april, de -14 in juli en de -16 in oktober. Momenteel start elk selectiejaar per jeugdcategorie in januari, waardoor degenen die vroeg in het jaar geboren werden systematisch bevoordeeld zijn. "Hierdoor haken jaarlijks naar schatting 3.300 jongere spelers ontmoedigd af", zegt Helsen.

Volgens de hoogleraar kunnen de ontwikkelingsverschillen tussen jongeren van hetzelfde kalenderjaar erg groot zijn. "In de groep 8- tot 15-jarigen zijn de kinderen uit het 1e kwartaal gemiddeld bijna 5 cm groter en 3,5 kilo zwaarder dan die uit het laatste. Individuele verschillen van 30 cm en 30 kilo zijn echt niet uitzonderlijk in onze voetbaljeugdploegen."

"Uit statistieken blijkt dat bijna de helft van de meest succesvolle kinderen in atletiek, tennis en voetbal geboren werd in de eerste 3 maanden van het jaar. Van de recentste selectie van onze nationale voetbalploeg is 62 procent geboren in de 1e helft van het jaar en 33 procent in het 1e kwartaal. Bij transfer naar eliteploegen loopt dat laatste percentage zelfs op tot 54."

Ook in het tafeltennis komen dergelijke verschillen naar voor. Zo zijn Cedric Nuytinck en Lauren Enghien beiden in 1993 geboren, maar Cedric is wel 357 dagen ouder dan Lauren. Ondanks dat ruime verschil speelden beide spelers steeds in dezelfde leeftijdscategorie. Met het voorstel van de hoogleraar zou dat niet altijd het geval zijn, waardoor Lauren niet steeds hoefde op te boksen tegen het fysieke voordeel van een speler die net geen jaar ouder is.