Logo

Dit weekend speelden de Belgische jeugdtalenten de derde en laatste fase van het Nationaal Jeugdcriterium Tafeltennis in Louvain-la-Neuve. Thibaut Darcis verraste bij de jongens door de dagzege voor de neus topfavoriet Martin Allegro te veroveren. Bij de meisjes wist Nathalie Marchetti voor de derde keer op rij te winnen.

Allegro is bij de jongens de enige speler met een A-klassement, maar hij kon dat dit weekend niet waar maken. Eerstejaars junior Thibaut Darcis stak hem de loef af en voorkwam een hattrick voor de speler uit de buurt van Bergen. Arthur Bilas legde beslag op de derde plaats, voor eerste Vlaming Jasper Merckx. Laurens Devos (eerstejaars cadet) wist zich als enige selectiespeler van de VTTL op het hoogste niveau helaas niet te handhaven in de 1ste divisie. Jordy Ghequiere, Florian Cnudde en Valentin Stapelle wisten een promotieplaats af te dwingen en duwen naast Devos ook Adrien Guyot en Ward Poel een divisie lager.

Bij de meisjes staat er dit jaar geen maat op laatstejaars junior Nathalie Marchetti, die als topfavoriet wel voor de derde keer op rij de dagzege kon binnen halen. Lisa Lung eindigde tweede voor Florence Van Acker en Margo Degraef. Eline Loyen eindigde zesde en zakt theoretisch terug naar een lagere divisie, net als Marie Maesen en Coralie Rech. Natacha Koszulap, Marghaux Tschirr en Camille Guillaume zijn de nieuwe namen op het hoogste niveau.

Het Nationaal Jeugdcriterium is een regelmatigheidscriterium over drie fasen, waarin de beste Belgische jeugdspelers het tegen elkaar opnemen. De uitslagen in deze drie fasen vormen – naast de Jeugd Top 12 en de Belgische Jeugdkampioenschappen – de basis voor de Youth Ranking. Die ranglijst bepaalt uiteindelijk de selectie voor internationale tornooien, zoals de Europese Jeugdkampioenschappen en Eurominichamps.