Logo

Cedric Nuytinck en Robin Devos zullen op 19 en 20 maart 2016 niet aantreden bij de Belgische Kampioenschappen voor A-spelers in Doornik. Door een kalenderconflict op internationaal niveau zien zij zich verplicht hun kansen op de Olympische Spelen van Rio te verdedigen in Koeweit en Qatar.

Het persbericht van de VTTL luidt alsvolgt: "Na een mooi Wereld Kampioenschap in Kuala Lumpur waar Robin Devos en Cédric Nuytinck opnieuw een aantal punten wonnen voor de wereld ranking kunnen de verantwoordelijken, staff en spelers niet anders dan de World Tour van Koeweit en Qatar te spelen om zo een maximum aan kansen te creëren richting Rio.

Een moeilijke beslissing die volledig te wijten is aan een planningsfout van de Internationale (ITTF) & Europese (ETTU) Tafeltennis Federatie. Het is immers zo dat de door ETTU gepubliceerde datum voor de Nationale Kampioenschappen steeds beschermd is. De bijkomende continentale kwalificaties hebben de Internationale kalender dusdanig overladen waardoor een conflict werd gecreëerd met de Nationale Kampioenschappen waaronder het Belgisch kampioenschap.

Sinds 2008 zijn de Olympische Spelen 2016 het hoofddoel van het Be Gold project van de federatie. Robin (WR109) en Cédric (WR112) zijn maar een paar plaatsen verwijderd van een kwalificatieplaats. Voor het Belgische Tafeltennis zou het een mooie opvolging kunnen worden na de 7 Olympische Spelen van Jean Michel Saive. De spelers Cédric & Robin en omkadering zijn dan ook diep teleurgesteld dat deze spelers op dit Belgisch Kampioenschap niet kunnen aantreden."

 

Een bijzonder spijtige zaak voor de twee spelers, maar uiteraard een buitenkansje voor de andere favorieten. Florent Lambiet staat nu met stip op een met als grootste uitdager titelverdediger Lauric Jean. Toch zullen ook de subtoppers ongetwijfeld hun kansen schoon zien om een unieke prestatie neer te zetten. Bij de dames zijn alle verwachte namen wel reeds ingeschreven. Nathalie Marchetti zal haar titel verdedigen tegen onder andere Lisa Lung, Eline Loyen en Margo Degraef.

De ITTF van zijn kant heeft ook gemerkt dat er iets moet gebeuren. Zij hebben een werkgroep opgericht die de structuur van de grote internationale evenementen moet herbekijken. Zij kijken echter vooral naar de mediatisering en commercialisering van zowel het tafeltennis als hun eigen producten op internationaal niveau. Met een Duitse voorzitter komen hier hopelijk ook positieve zaken uit voor de Europese landenkampioenschappen.