Logo

De kogel is door de kerk: het seizoen 2013-2014 zal in Superdivisie met slechts negen ploegen afgewerkt worden. Daarnaast komen enkele reglementaire aanpassingen in voege teneinde de competitie aantrekkelijker te maken.

Vervia en Caj-Mir daalden op het einde van het voorbije seizoen sportief naar 1ste Nationale. Nadien werd Immo Mortsel via de groene tafel verwezen naar de laatste plaats, waardoor Vervia theoretisch op het hoogste niveau zou kunnen blijven acteren. Omdat die beslissing pas na het einde van de competitie definitief is gevallen, had Vervia haar beste spelers al verloren aan concurrenten. Sportief en financieel zou het een aderlating betekenen om toch nog op het hoogste niveau aan te treden. Vanuit Caj-Mir en andere teams uit 1ste Nationale was er om vergelijkbare redenen geen interesse om te stijgen. Hierdoor zal de Superdivisie volgend seizoen uit slechts negen teams bestaan. Voor nieuwkomers Tiège en Berlaar is dit natuurlijk goed nieuws, want er zal volgend seizoen slechts een daler zijn.

Opvallend is ook de wijzigingen aan de competitiestructuur. De eerste fase blijft behouden: de teams spelen een halve competitie tegen elkaar en onmoeten elke tegenstander in een uit- of thuiswedstrijd. Fases twee en drie worden vervangen door een volledige competitie met een play-offpoule en een play-downgroep. De eerste vijf teams spelen in dubbele confrontaties om de titel, terwijl de laatste vijf teams in de play-downs onderling vechten tegen degradatie. Volgend jaar zal de degradatiepoule uitzonderlijk uit vier teams bestaan, waarvan er dus slechts een zakt.

Naast de nieuwe competitieformule zijn er nog enkele belangrijke wijzigingen. Eerst en vooral verdwijnt het dubbelspel uit het wedstrijdverloop. Hierdoor kunnen de teams vanaf volgend seizoen dus gelijkspelen, wat de spanning in de competitie kan verhogen. Bovendien worden de wedstrijden korter, waardoor zowel het publiek als de spelers tijdens midweekwedstrijden vroeger naar huis kunnen. Hopelijk heeft dit ook gevolgen voor een aantal individuele forfaits wegens een besliste wedstrijd in combinatie met het late uur. Het verdwijnen is ook een tweesnijdend zwaard: enerzijds verdwijnt een mogelijk voordeel voor de bestaande Superdivisieploegen – het dubbelspel werd bij de heren enkel op het hoogste niveau gespeeld – anderzijds kunnen goed geoliede dubbelparen van lagere teams niet meer verrassen.

Teams kunnen ondanks het wegvallen van het dubbel wel nog steeds een vierde speler op het wedstrijdblad noteren. Na de eerste drie wedstrijden kan een van de basisspelers dan vervangen worden door die reservespeler. Ploegen die het tactisch spelen, kunnen hierdoor mogelijks een voordeel behalen. Anderzijds geeft het ook de mogelijkheid om talenten eventueel een kans te geven om van Superdivisie te proeven bij een zo goed als gewonnen/verloren wedstrijd. Daar ligt echter ook een gevaar: een speler mag enkel tijdens de pauze na de eerste drie wedstrijden gewisseld worden, daarna niet meer. In totaliteit mag een ploeg nog steeds maximaal een speler met de dubbele aansluiting opnemen op een wedstrijdblad.

Een laatste wijziging is dat teams uit Superdivisie enkel spelers mogen opstellen met een B2-klassement of hoger. Vroeger was het reglementair mogelijk om met twee A-spelers en een B6 aan te treden.