Logo

Tussenstand in de wedstrijd : 4 - 3

In een bijna volle en bijgevolg bijzonder sfeervolle zaal spelen Enjoy&Deploy en HJMusic de terugwedstrijd van de halve finales van het Nederlands herfstkampioenschap.

Titelverdediger Enjoy&Deploy stelt haar sterkste team op met Li Jiao (NL-1; dames), Julien Indeherberg (NL-8) en Emilien Vanrossomme (geen Nederlands klassement). Zij spelen de verrassend sterke uitdager HJMusic uit Harkstede. Zij spelen met Carsten Egeholt (NL-10), Nathan van der Lee (NL-17) en Gamal de Groot (NL-54).

De wedstrijd staat onder leiding van Henk Brongers en Freddy van Oostenbrugge.

Kopvrouw Li Jiao opent de wedstrijd tegen Nederlands talent Nathan van der Lee.

Ter info: in Nederland is de opstelling van de spelers NIET vrij te bepalen.

Li Jiao - Nathan van der Lee (3 - 2: -4, 4, 9, -10, 9)

Na een moeilijk begin voor thuisspeelster Jiao, die even werd gestoord door de flitsen van de fotograaf, staat het 2-5. De van geboorte Chinese Nederlandse heeft het moeilijk met de opslagen van van der Lee en geraakt niet in de wedstrijd (2-8). De set gaat uiteindelijk verloren bij 4-11.

Ook in de tweede set loopt een gemotiveerde Nathan vrij snel uit (2-4). Li kan op de opslag van haar tegenstander echter gelijkkomen (4-4). Met een prachtige rally eindigend met een precieze plaatsbal loopt ze zelfs uit tot 6-4. van der Lee krijgt het mentaal moeilijker en kan, mede door enkele fouten, niet vermijden dat de thuisspeelster de setstand gelijktrekt bij 11-4.

Net als in de vorige twee sets is het van der Lee die het beste start en zo na 9 verliespunten zijn moraal terug kan optrekken. Jiao komt echter meteen terug langszij. In een wisselvallige partij houden de spelers elkaar in evenwicht met een maximale voorsprong van 2 punten voor de bezoeker. Zelfs een netbal kan Jiao niet uit koers slaan. Ze komt dan ook opnieuw langszij bij 6-6.    Bij een 8-6 achterstand toont van der Lee zijn mentale weerbaarheid. Met een netbal geraakt hij opnieuw langszij. Bij 9-9 staan de zenuwen in heel de zaal gespannen. De scheidsrechter heeft een dubbele aanraking gezien bij Nathan en kent het punt toe aan Li Jiao die hierdoor een setbal heeft. Tijdens de discussie betreedt Carsten Egenholt het terrein en krijgt een gele kaart. Li Jiao maakt simpel af.

van der Lee kan zijn frustraties kwijt in het eerste punt van de vierde set, waarna beide spelers elkaar in evenwicht houden tot 6-6. Pas dan kan Nathan een kloof van 2 punten slaan op de opslag van de thuisspeelster. 2 fouten later staat het echter opnieuw gelijk (8-8). Tijd voor HJMUsic om een time-out te nemen in de hoop het tij te keren. Li Jiao weet op eigen opslag de bezoeker terug te dringen en dwingt meteen twee matchballen af. Nathan van der Lee moet zijn service gebruiken om in de wedstrijd te blijven. De eerste opslag verraste de thuisspeler voldoende om terug te komen tot 9-10. Bij het tweede matchpunt speelt het net Jiao parten: 10-10. Met slim spel weet Nathan zelf een setpunt af te dwingen, die hij op eigen opslag weet te verzilveren.

In een ondertussen quasi volle zaal start de belle. Nathan start spectaculair, maar ziet Li Jiao langszij komen met een bijzonder nare netbal (1-1). Een goede opslag en kantbal later staat het 3-1 voor de enige vrouw in de eredivisie. Het geluk lacht Nathan niet toe. Deze keer ziet hij een netbal overgaan. Met een fantastische en verrassende effectbal loopt Jiao verder uit tot 5-1 bij de kantwissel. van der Lee laat het niet aan zijn hart komen. Hij verkleint de kloof tot 6-4 en blijft zichzelf aanmoedigen. Met sterk spel (en wat geluk) komt hij opnieuw langszij. Ondanks een tandje hoger kan Li niet uitlopen (7-7). Integendeel, netrand en fout brengen haar op een 7-9 achterstand. De 19-jarige speler van HJMusic kan op eigen opslag niet beletten dat het toch 9-9 wordt. Een bal over tafel later heeft Li Jiao opnieuw een matchpunt (10-9). Met een prachtige effectbal lokt ze van der Lee in de fout en brengt ze de thuisploeg op voorsprong.

Emilien Vanrossomme - Carsten Egeholt (3 - 1: 6, 9, -8, 6)

Een aanvallend startende Vanrossome begint met een prachtige plaatsbal, maar kan niet vermijden dat bezoeker Egeholt 1-3 uitloopt. Met prachtige ballen kan Vanrossomme zijn tegenstander in het vizier houden. Bij 5-5 is hij terug langszij. Op eigen opslag loopt hij meteen 7-5 uit. Egeholt probeert op snelheid Emilien te passeren, maar de Namenaar kan perfect volgen (8-6). Emilien wint de eerste set uiteindelijk met 11-6.

Emilien blijft zijn tegenstander het moeilijk maken met zijn service, maar ook Egeholt weet te verrassen. Door foutjes van Emilien en enkele klasseflitsen van Egeholt blijft de stand echter in evenwicht (6-6). Dan weet Vanrossomme een kloofje te slaan (8-6), Egeholt komt langszij met uitstekende services. Bij 9-9 heeft Egeholt het voordeel van de opslag. Emilien speelt de bezoeker echter van tafel (10-9). Egeholt wil teveel forceren en mist zijn opslag (11-9).

De derde set start gelijkgaand (2-2). Vanrossomme maakt dan te veel fouten en laat zich te vaak verrassen (3-5) maar kan met een haast nonchalante speelstijl het verder uitlopen van Carsten voorkomen (5-7). Een te hoge foutenlast voorkomt echter dat hij kan terugkomen (5-9). Carsten bekomt via een kantbal 5 setpunten. De 4de is pas de goede, na een netbal van Emilien die overgaat.

Met afwisselend stabiele defensie en verschroeiende geplaatste aanvallen start Vanrossomme wervelend aan de vierde set (4-0). Egeholt weet vanaf dan de schade te beperken (5-3). De foutenlast van Emilien gaat gestaag terug de hoogte in, maar hij blijft zijn voorsprong behouden (6-4 en 8-6). Bij 9-6 neemt Egeholt een time-out, maar Emilien weet wel 4 wedstrijdpunten te verzamelen. De eerste is onmiddellijk de goeie.

Julien Indeherberg - Gamal de Groot (3 - 1: 6, 4, -7, 9)

De sfeer zit er goed in als Indeherberg start tegen de Groot. Een gemotiveerde Julien start verschroeiend (2-0) maar moet het spel van zijn tegenstander nog ontdekken (2-2). Tijdens een bijzonder aantrekkelijke eerste set houden beide spelers elkaar in evenwicht met bijzonder snelle balwisselingen. Julien kan als eerste een kloofje slaan bij 6-4. Op eigen opslag loopt hij verder uit tot 9-5. Bij 10-6 serveert hij Gamal weg.

De tweede set start zoals de eerste is geëindigd: Julien in grote doen die Gamal maar weinig kansen laat (4-2). Indeherberg moet pas opnieuw een punt laten met een prachtige geplaatste aanval van de Groot die de stand op 8-3 brengt. Onze landgenoot maakt uiteindelijk een einde aan de set bij 11-4.

De tweede start gelijkgaand (3-3) met enkele mooie aanvallen en effectopslagen van Gamal. Gamal voelt een mogelijkheid en loopt uit tot 4-6, mede door een foutenlast van Julien die de kop opsteekt. Een tweede netbal in deze set houdt de Belg echter in het spoor van de bezoeker (6-6). Een slimmer spelende de Groot voert de druk op Indeherberg verder op (6-8 en 7-9). Twee punten later heeft een slim spelende de Groot setwinst beet.

de Groot trekt zich op aan setwinst en vecht zich steeds sterker in de wedstrijd (0-3). Julien knokt zich wel terug tot 3-3 en speelt opnieuw met de nodige overtuiging. Beide spelers houden zich daarna in evenwicht tot 7-7. Bij 9-7 neemt Julien de overhand, maar de Groot laat niet over zich heen walsen en vecht terug tot 9-9. Na een slimme opslag krijgt Julien zijn eerste wedstrijdpunt, die hij onmiddellijk weet om te zetten.

Vanrossomme/Indeherberg - van der Lee/Egeholt (2 - 3: -11, -8, 17, 7, -7)

Het dubbel, met "de jonkies" aan de bak voor Enjoy&Deploy, start gelijkopgaand. De bezoekers kunnen pas bij 3-5 uitlopen. Bij 7-7, na opslagen van Emilien op Carsten, staat de stand echter terug gelijk. Egeholt weet HJMusic opnieuw 2 punten te laten uitlopen met zijn opslag op Indeherberg. De Belgen komen deze keer echter onmiddellijk langszij en veroveren zelfs het eerste setpunt. Ze kunnen het niet omzetten in setwinst en kijken even later tegen een achterstand aan. Ook bij 11-12 staat de thuisploeg achter waarop HJMusic de eerste set naar zich toetrekt.

Ook in de tweede set zijn het de bezoekers die het hoogste woord voeren, zei het opnieuw met weinig verschil (2-3). Pas bij 4-6 is de eerste echte kloof een feit. Julien brengt de thuisploeg terug langszij, maar de bezoekers lopen onmiddellijk opnieuw uit tot 6-10. Enjoy&Deploy weet uitstel van executie af te dwingen (8-10) maar gaat uiteindelijk toch de boot in.

Met vernieuwde moet vatten Emilien en Julien de derde set aan. Onmiddellijk nemen ze een 2-0 voorsprong, die door bezoekers teniet wordt gedaan (2-2). Daarna blijft het evenwicht bewaard tot 6-6 waarop de bezoekers opnieuw op voorsprong kunnen komen (6-8). Emilien en Julien weten niet goed wat doen en praten constant met elkaar tussen de punten door. Niettemin komen ze, mede dankzij een gemiste opslag van van der Lee, terug tot 8-8. Het is echter HJMusic dat een eerste wedstrijdpunt binnenhaalt. Enjoy&Deploy neutraliseert, maar moet een tweede toestaan. De "Superbelgen" redden ook deze en zelfs het derde wedstrijdpunt van de bezoekers om dan zelf een eerste setpunt in de wedstrijd binnen te halen. Deze keer is het HJMusic dat terug kan gelijkkomen om uiteindelijk een 4de wedstrijdpunt te veroveren. De bezoekers opteren voor een time-out om daarna hun service te missen en zelfs een setpunt toe te staan aan de thuisploeg. De wedstrijd wil maar niet eindigen (16-16) en set- en wedstrijdpunten volgen elkaar op. Uiteindelijk is het de thuisploeg die met 19-17 aan het langste eind trekt.

In de vierde set vertrekken Egeholt en van der Lee met nieuwe moed en lopen snel uit tot 1-4. Enjoy&Deploy neemt een time-out in de hoop het tij te keren. Het eerste punt gaat nog verloren, maar daarna komen de Belgen terug langszij (5-5) en voor (7-5). Egeholt serveert de bezoekers terug tot 7-7, maar dat belet niet dat Emilien en Julien doorstomen naar setwinst (11-7).

De vijfde set start in het voordeel van HJMusic (2-4) maar de Belgen gunnen hen geen grotere voorsprong (5-7). Verder dan een gelijkstand komen Emilien en Julien echter niet (7-7) en ze zien hun tegenstanders opnieuw uitlopen (7-10). De wedstrijd gaat uiteindelijk verloren bij 7-11.

Li Jiao - Carsten Egeholt (2 - 3: 7, -2, 8, -8, -2)

De strijd tussen de kopvrouw en kopman start gelijkopgaand met een bijzonder snel spel. Egeholt kan op eigen service wel het eerste kloofje slaan (3-5). Li Jiao komt bij 7-7 opnieuw langszij en geeft Egeholt niet de kans opnieuw uit te lopen. Bij 10-7 heeft ze een eerste setpunt dat ze onmiddellijk verzilvert.

Egeholt start de tweede set denderend en loopt onmiddellijk 6-0 uit. Jiao komt dan pas op het scorebord maar kan niet beletten dat de bezoeker 8 setpunten verwerft. De eerste is zelfs meteen de goede.

Een sterk spelende Egeholt houdt Jiao bij aanvang van de derde set opnieuw onder controle (3-3). Beide spelers wisselen prachtige punten af met te vermijden fouten waardoor ze elkaar in evenwicht houden tot 6-6. Dan weet Jiao op eigen opslag een kloofje te slaan. Egeholt komt geconcentreerd langszij maar geeft daarna wel twee setpunten weg (10-8). Li Jiao bedankt vriendelijk (11-8).

In de vierde set zien we opnieuw een bezoeker die snel een voorsprong bij elkaar speelt (1-5). Een voorsprong die hij krampachtig probeert te behouden (5-7), maar Li Jiao weet hem in het verweer te duwen (6-8). De bezoekende supporters springen op bij een prachtige balwisseling die tot 6-9 leidt en zien hun held twee setballen veroveren. Egeholt zet de eerste meteen om via plaatsspel.

Carsten Egeholt heeft de smaak te pakken en blijft Li Jiao in de fout dwingen. Opnieuw start hij sterk (0-4) vooraleer Jiao zich op het scorebord kan plaatsen (1-4). Het blijft het enige puntje voor de kopvrouw van Enjoy&Deploy bij de kantwissel, die de bezoeker ziet uitlopen tot 1-8. De hoop bij HJMusic blijft bijgevolg bestaande, zeker als Egeholt 8 wedstrijdballen krijgt en de eerste omzet in winst.

Julien Indeherberg - Nathan van der Lee (2 - 3: 5, -8, 9, -6, -8)

Na een 2-2 tussenstand neemt Julien duidelijk de leiding in het duel tegen van der Lee (5-2). Hij beslist de set makkelijk bij 11-5.

van der Lee opent de tweede set sterker met geraffineerder spel (0 - 2), maar is niet opgewassen tegen de aanvallen van Indeherberg (3 - 3). De thuisspeler begint dan echter fouten te maken en staat plots voor een 3-7 achterstand. Hij kan milderen tot 6-8 en komt op eigen service langszij. Maar blijft uiteindelijk op 8 punten steken.

In de derde set houden beide spelers elkaar in evenwicht tot 3-3. Dan speelt Julien iets te veel met het noodlot (2 netballen gered door Nathan) en speelt de bal daarna over (3-5). Hij zet dit echter onmiddellijk recht op eigen opslag en omzeilt de gevaarlijke services van Nathan bijzonder goed (7-5). Bij 8-8 is het van der Lee doe zich terug in de wedstrijd knokt maar geen voorsprong kan verzilveren (9-9). Hij mag wel serveren voor setwinst, maar ziet beide opslagen prachtig gecounterd door Julien die met de set gaat lopen.

van der Lee start met vol goede moed aan de vierde set en kan uitlopen tot 1-4. Een gefrustreerde Indeherberg ziet zijn tegenstander uitlopen tot 2-8 en kan nauwelijks nog iets inbrengen in deze set. Met alles-of-niets spel komt hij nog terug tot 6-10 maar moet daarna de set aan de speler van HJMusic geven.

Met nieuwe moed vat Julien de belle aan. Met de nodige tactische richtlijnen weet hij Nathan achter zich te laten. Bij de kantwissel heeft hij een 5-1 voorsprong, wat van der Lee aanzet tot een time-out. De eerstvolgende service van van der Lee heeft volgens Indeherberg de netrand geraakt, maar scheidsrechters reageren niet. Ook de volgende twee punten gaan voor de gedesoriënteerde thuisspeler verloren (4-5). Een netbal later staat Nathan terug gelijk. Bij 5-6 is het tijd voor een break voor Julien om zijn concentratie te herwinnen. Bij 6-7 zit het hoofd terug in de juiste richting. De wedstrijd krijgt terug veel meer spanning bij 8-8. De bezoekers barsten opnieuw los als Julien een aanval niet kan plaatsen en zeker als Nathan twee wedstrijdpunten afdwingt. De eerste houdt HJMusic in de wedstrijd.

Emilien Vanrossomme - Gamal de Groot (3 - 2: 8, -5, -6, 3, 7)

Een supergemotiveerde Gamal speelt al van bij het begin alles-of-niets. Vanrossomme laat zich niet van de kaart brengen en houdt gelijke tred, op een netballetje na (2-4) en is bij 5-5 terug in de wedstrijd. Daarna houden de spelers elkaar opnieuw in evenwicht tot 7-7. Op dat moment weet "Emi" een kloofje te slaan (9-7), voldoende voor setwinst.

In de tweede set geven beide spelers elkaar opnieuw geen duimbreed toe. Pas bij 3-5 is de eerste kloof een feit. de Groot vergroot die kloof op eigen opslag tot 4 punten (4 - 8). Bij 5-10 heeft hij maar liefst 5 setpunten. Vanrossomme experimenteert en verliest.

Onder luide aanmoedigingen van de ruim opgedaagde bezoekende supporters houdt Gamal ook in de derde set gelijke tred met Emilien (6-6). Bij 6-8 weet hij een kloofje te slaan (6-8) en beslist het net ook in het voordeel van HJMusic. Gamal heeft maar liefst 4 setpunten en kan opnieuw de eerste omzetten.

Met volle overgave start Emilien een nieuwe set. Deze keer weet hij als eerste een kloof te slaan (2 - 0) die hij verder weet uit te bouwen tot 7-2. de Groot kan nauwelijks nog iets doen en Vanrossomme pakt alles: 8 setpunten. De tweede is de goede.

de Groot weet in de 5de en allesbeslissende set opnieuw gelijke tred te houden met Vanrossomme. Het blijft bijzonder spannend bij 4-4. Na de kantwissel heeft Emilien de bonvenhand (5-4) wat hij kan omzetten in een 2-puntenkloof (6-4). Gamal kan, ondanks een prachtige kans, niet langszij komen (7-5) maar laat Emilien ook niet verder uitlopen (8-6). Emilien heeft bij 10-7 de wedstrijd in handen en lokt Gamal met een prachtige opslag in de fout. ENjoy&Deploy naar de finale na een bijzonder spannende wedstrijd.