Logo

Alle Belgische teams die na de eerste twee competitiedagen aanspraak maakten op een plaats bij de laatste zestien van het EJK, hadden na de play-offs die plaats bevestigd.

Voor de cadetten meisjes betekent dit dat de promotie zo goed als zeker is. De bijzonder ruime winst tegen het gunstig gelote Griekenland (3-0) was voldoende om zich te plaatsen voor de medaillestrijd. Daarin wachtte echter Rusland, een van de vier reekshoofden. Deze keer werden Lisa Lung en Eline Loyen (foto) ondanks potig verweer zelf met 0-3 opzij gezet. Om de promotie naar 1ste divisie te bestendigen moeten de meisjes nog minstens een wedstrijd winnen.

De jongens junioren hebben na een minder goede start hun tweede adem gevonden. Tijdens de barragewedstrijd tegen Wit-Rusland wisten Florent Lambiet, Martin Allegro en Arthur Bilas hun plaats in de 1ste divisie te bevestigen (3-1). Nadien zorgden in de 1/8ste finale zelfs voor een kleine stunt. Het versloeg het tot dan sterk spelende Nederland, dat zichzelf medaillekansen toedacht, via een heel sterke prestatie met 3-1 waardoor het net het Belgische trio is dat vandaag om een medaille kan strijden.

Ook de cadetten jongens wisten hun plaats bij de beste zestien te handhaven door een 3-1 zege op Roemenië. In de 1/8ste finale kreeg het met Italië een sterke ploeg die mogelijk wel binnen de capaciteiten van Thibaut Darcis en Vincent Van Hoven lag. Ondanks hevig weerwerk van het Waals-Vlaamse duo werd enkel het dubbelspel gewonnen waardoor een herhaling van de stunt van vorig jaar (brons) niet meer mogelijk is. De uitschakeling betekent ook dat Thibaut en Vincent nog minstens een wedstrijd moeten winnen om het behoud in de 1ste divisie te verzekeren.

Na hun teleurstellende derde plaats in de poule, kunnen de meisjes junioren nog maximaal op een 25ste plaats eindigen. Daar zijn ze alleszins goed naar op weg, want ze winnen hun groep met zeges tegen Bulgarije (3-1; zonder Marchetti) en Letland (3-0). Marie Maesen is in goede doen en verloor slechts een wedstrijd van de drie duels, nota bene met 8-11 in de belle.