Logo

De voorbije vier dagen hebben de Belgische juniores een spannende strijd geleverd voor promotie naar de 1ste divisie van de Europese Jeugdkampioenschappen. Ondanks een moeilijke start zijn ze daar maandag uiteindelijk in geslaagd.

De groepsfase begon goed voor Nathalie Marchetti, Lauranne Hackemack en Eline Loyen met een 3-1 zege tegen Zwitserland op vrijdag, maar kende een spijtig vervolg met een nipte 2-3 nederlaag tegen Estland. Opvallend genoeg was het kopvrouw Marchetti (foto) die de moeilijkste start kende met slechts een individuele zege uit drie wedstrijden in de eerste twee duels.

De tweede plaats - die nog steeds recht gaf op een barrageduel tegen een nummer drie uit de eerste divisie - werd veilig gesteld dankzij een droge 3-0 overwinning op Ierland door Loyen, Margo Degraef en Florence Vanacker. Tegenstander van dienst in deze "play-off" werd noorderbuur Nederland, traditioneel een sterk land bij de meisjes dat echter niet kon beschikken over haar geblesseerde kopvrouw. Het werd een spannend duel waarbij Loyen, Hackamack en Degraef uiteindelijk met 2-3 het onderspit moesten delven.

Ondanks het verlies was promotie nog steeds mogelijk. In de derde fase van het toernooi spelen de Belgische juniores immers nog om de 17de plaats op de eindrangschikking, die ook nog recht geeft op een plaatsje in de eerste divisie van de volgende Europese Jeugdkampioenschappen.
De Waalse meisjes zetten meteen de toon door Wit-Rusland met een nipte 3-2 opzij te zetten. Met Degraef er bij in de plaats van Vanacker ging ook Zweden voor de bijl, terwijl hetzelfde trio in de "finale" Oekraïne het nakijken gaf (3-1).