Logo

Na het succes van de Belgische junioren meisjes - die eerder op de dag promotie naar de 1ste divisie van de Europese Jeugdkampioenschappen veroverden - verzekerden de nationale cadettenploegen zich van het behoud in de hoogste reeks.

Lisa Lung (foto) bleef in de eerste fase van de 54ste editie van de Europese Jeugdkampioenschappen ongeslagen, maar dat was door een moeizaam dubbel niet voldoende om de derde plaats achter zich te laten. De individuele zeges van de Truiense bleken onvoldoende om samen met Natasja Koszulap Servië en Wit-Rusland uit balans te brengen. Portugal werd dan weer met een droge 3-0 opzij gezet. In het barrageduel tegen Slovenië behield Lisa haar individuele ongeslagen status en werd ook het dubbel gewonnen waardoor het degradatiespook voorlopig werd afgewend.

In de medaillestrijd kregen de Belgische cadettes meteen Rusland voorgeschoteld. Lisa won als kopvrouw opnieuw haar beide enkelwedstrijden, maar Jana Bernard kon in haar eerste wedstrijd van het toernooi niet tot winnen komen. Ook het dubbelspel ging verloren. Tegen Noorwegen werd een mogelijke degradatie definitief achter zich gelaten, want Jana Bernard wist haar twee enkelspelletjes te winnen terwijl Lisa en Natasja nog eens zegevierden in een dubbelspel. Lisa kreeg haar verdiende rust met het oog op het belangrijke enkelspeltoernooi, waarna Jana en Natasja uiteindelijk tevreden moesten zijn met een twaalfde plek.

 

Bij de jongens werd het behoud pas in de allerlaatste wedstrijd veilig gesteld. Florian Cnudde en Laurens Devos werden steevast op posities 1 en 2 opgesteld, terwijl Cnudde het gezelschap kreeg van Valentin Pieraert in het dubbelspel. Rusland en Zweden bleken in die opstelling te zwaar, maar Portugal werd naar de vierde plek verwezen. Het barrageduel tegen Moldavië (zonder Devos) ging nog verloren, maar na een succesvolle herkansing tegen Griekenland kon het Belgische kwartet (want ook Matthias Janssens is aanwezig in Italië) toch de medaillestrijd aanvatten.

Na ruimer verlies tegen Denemarken (1-3), moesten de cadetten in wisselende opstellingen telkens nipt de duimen leggen tegen Servië en Slovenië. In de wedstrijd van de laatste kans keek men in de ogen van Wit-Rusland. Een ongeslagen Devos wist zijn eerste en laatste duel te winnen en dankzij een tussentijdse zege van Pieraert op kopman Henin was het behoud een feit.

 

Minder goed nieuws is er van de junioren jongens. Na enkele sterke jaren met medaillekansen moesten zij afscheid nemen van het hoogste niveau. Martin Allegro, Arthur Bilas en Thibaut Darcis kwamen in de 1ste fase niet tot winst tegen Rusland, Polen en Hongarije: Martin Allegro hield de eer hoog met een gewonnen duel. Tot overmaat van ramp ging het barrageduel tegen Wit-Rusland eveneens verloren.

Het spelende trio wist nog een waterkansje op behoud af te dwingen met nipte zeges tegen Israël en Engeland, maar in de "halve finale" om de zeventiende plaats bleek Spanje met 3-2 te sterk. Uiteindelijk eindigen de jongens junioren op een twintigste plek na verlies Zwitserland waarin Jasper Merckx voor het eerst mocht proeven van het Europese niveau.