Logo

De jongens junioren hebben tijdens de 58ste editie van de Europese Jeugdkampioenschappen de promotie naar de 1ste divisie veilig gesteld.

In een spannend duel tegen Hongarije was Thibaut Darcis (foto) beslissend in de vijfde en laatste wedstrijd met een 3-0 overwinning op Mate Bruckner. Eerder zette hij het Belgische juniorenteam op een 1-0 voorsprong dankzij een zege tegen Janos Bence Majoros. Tussendoor zorgde Florian Cnudde voor het derde broodnodige punt. Samen met Basil Ayaou strijdt het trio nu - puur om de eer - om plaatsen negen tot en met twaalf.

De meisjes junioren speelden eveneens een spannend duel met het oog op een medaille, maar sneuvelden met 2-3 van Turkije, dat zich vanuit de tweede divisie tot in de halve finale weet te hijsen. Lisa Lung bleef ongeslagen; Eline Loyen kon met twee maal met 9-11 net geen extra setwinst veroveren in haar beide duels om de wedstrijd eventueel in haar voordeel te beslechten. Ook Margo Degraef kreeg een kans op het derde punt (9-11 verlies in de eerste set van haar partij), maar kon dat uiteindelijk niet verzilveren (2-3 verlies). De meisjes richten zich nu met een duel tegen Frankrijk op de vijfde plaats, die mogelijks toegang geeft tot het WK.

De meisjes cadetten zijn nog steeds op zoek naar het behoud in de eerste divisie. Duitsland was hen met 2-3 te slim af. Vanavond volgt een nieuwe kans tegen Turkije. De jongens blijven een klein kansje houden om vanuit de tweede divisie het behoud te verzekeren met een 3-1 winst op Oekraïne. Finland is de voorlaatste obstakel die het team moet nemen in de halve finale om plaats zeventien.