Logo

Het Belgische cadettentrio heeft zich verzekerd van het behoud in de eerste divisie tijdens de 58ste Europese Jeugdkampioenschappen.

Jana Bernard, Natacha Koszulap en Morgane Guidon kregen maandagavond tegen Turkije een voorlaatste kans om het behoud te verzekeren. Na een knappe gedeelde tweede plaats in de poulefase van het tornooi, was een nieuwe strijd tegen degradatie gestart door het verlies in de eerste ronde tegen Tsjechië. Duitsland bleek met 3-2 te sterk en ook Turkije leek in eerste instantie een maatje te groot, want het Belgische trio keek zonder setwinst tegen een 0-2 achterstand aan. Het dubbel hield de meisjes in de race dankzij een 3-1 overwinning van Natacha Koszulap en Morgane Guidon. Natacha (foto) streed een ultiem duel uit tegen de Turkse kopvrouw Ozkaya met drie sets die pas met het kleinste verschil werden beslecht. Ook de belle eindigde na heel wat spanning met een kleinste verschil: Koszulap trok aan het langste eind met 18-16 en trok de stand gelijk. Jana opende in het slotduel met een vierde setverlies in deze wedstrijd, maar kon zich nadien drie maal voorbij Tek plaatsen en vermeed zo de degradatie voor het team.

De jongens hebben zich dinsdagochtend geplaatst voor de finale van de tweede divisie dankzij een 3-0 overwinning op Finland. Zij kunnen de voorlopige degradatie naar de tweede divisie ongedaan maken als ze die finale winnen van Slovakije, dat met 3-2 Nederland van de promotie hield.

Frankrijk bleek bij de meisjes junioren een te zware dobber voor het Belgische team, dat na het verlies van de kwartfinales eerder op maandag in plaats van de medaillehoop nog zal strijden om plaatsen zeven en acht. De jongens junioren konden na het verzekeren van de promotie dan weer net niet winnen van Slovenië en strijden in hun laatste wedstrijd om plaatsen elf en twaalf.