Logo

Saive blijft hoopvol: "We hebben dit al eens kunnen rechtzetten"

 

La Villette Charleroi is zo goed als uitgeschakeld in de kwartfinales van de ETTU Cup. Het kon thuis in drie wedstrijden slechts vier sets winnen.

 

Na de derde plaats in poule C (de "poule des doods") in de Champions League werd de Belgische Landskampioen opgevist in de kwartfinales van de ETTU Cup. Daarin kreeg het, volgens Saive, de slechtst mogelijke loting met Hennebont en bij winst het Duitse Düsseldorf. Altijd hoopvol gaf Jean-Mi zichzelf en zijn teamgenoten 50% op kans op thuiswinst.

De Fransen zorgden meteen voor een verrassing door hun sterkste speler, de Griek Kalinikos Kreanga, niet op te stellen. Maar dat bleek geen enkel voordeel te hebben voor de Carolo's. Eerste speler Jian Jun Wang kon tegen de Fransman Bai Feng Tian slechts een set winnen. De vierde set wist de Chinees in Waalse loondienst net niet te winnen, een kantelpunt volgens Saive in l'Avenir: "Die vierde set heeft ons pijn gedaan. Had JJ terug gelijk kunnen komen, dan had de ontmoeting in een andere richting kunnen uitgaan."

Coach en speler Jean-Michel wist wat hem te doen stond: de stand gelijktrekken tegen de Zuid-Koreaan Cho Eon Rae. De eerste set ging verloren, maar Jean-Mi wist de tweede set naar zich toe te trekken. In de derde kwam hij er echter niet meer aan te pas en zijn vechtlust bracht geen beterschap in de vierde. Villette in een quasi lege en koude Spiroudôme op 0-2 achterstand.

Kou Lei moest wel zijn enige wedstrijd van de avond winnen om zowel de eer als de terugwedstrijd in Frankrijk te redden. Hij startte bijzonder goed tegen de Tsjech Prokopcov en trok de eerste set naar zich toe, maar ging in de volgende twee sets de boot in. De Oekraïner bracht de spanning er terug in door de vierde nog te winnen, maar de belle was er te veel aan.

Saive: "De 0-3 nederlaag lijkt zwaar in cijfers, maar het verschil was niet zo groot. We hebben niet die gelukjes gehad die Hennebont wel had. Het is mentaal een zware slag en de kwalificatie voor de halve finales is enorm ver weg, maar wie weet. We hebben een dergelijk mirakel in het verleden reeds kunnen bewerkstelligen (in 2005 tegen Ochsenhausen toen Villette thuis slechts drie sets kon winnen). Toen beschikten we natuurlijk wel over Samsonov en Smirnov. De eerste wedstrijd zal allesbepalend worden."

La Villette Charleroi - Hennebont 0 - 3
WANG Jian Jun - BAI Feng Tian 1 - 3 -5, -6, 6, -10
Jean-Michel SAIVE - CHO Eon Rai 1 - 3 -7, 9, -3, -7
KOU Lei - PROKOPCOV Dimitrij 2 - 3 7, -3, -4, 9, -8