Logo

Jean-Michel Saive mag in de laatste wedstrijd van de avond zijn opwachting maken voor het thuispubliek. De debuterende Saive nam het op Tang Peng uit Hong Kong, maar moest in de belle met het kleinste verschil de duimen leggen. Azië leidt zo met 2-3.

Voorbeschouwing

Jean-Michel Saive en Tang Peng hebben elkaar nog niet zo vaak ontmoet. In 2009 stonden ze tegenover elkaar tijdens de Open van Koeweit. Tang Peng stootte toen door naar de volgende ronde.

Set 1

De eerste bal van een duidelijk gemotiveerde Saive vliegt over de Tang Peng heen, maar Saive kan de set toch openen met 3-1. Een kantbal en een netbal later staat het terug gelijk (3-3). Jean-Mi krijgt daarna geen grip op het bijzonder snelle en (tegen)aanvallende spel van Tang Peng en moet hopen op een snellere fout van zijn tegenstander dan van hemzelf (4-6). Enkele kortere plaatsballen brengen de stand terug in evenwicht. Twee fouten via het net later staat Saive zelfs 8-6 voor. Bij 10-7 heeft de Belg 3 setpunten te pakken. Het publiek zet zich nog meer dan anders achter de Europese speler, die het tweede setpunt weet te verzilveren.

Set 2

Saive, duidelijk op dreef, start goed in de tweede set met 2-0 voorsprong op de service van Tang Peng, maar moet de speler uit Hong Kong toch laten terugkomen tot 2-2. Een dubbele opslagbeurt later staat het 5-3. Tang Peng drukt Saive dan in de verdediging en met twee prachtpunten maakt hij opnieuw gelijk (5-5). Tang Peng loopt daarna twee punten uit (6-8) waarop het publiek zich terug met de zaken bemoeid. Tang Peng laat echter niet los en behoudt twee punten voorsprong (7-9). Met bijzonder harde rughandslagen weet Tang Peng de set naar zich toe te trekken.

Set 3

Het publiek probeert de sfeer in te houden, maar een volle zaal achter Jean-Mi horen we bij aanvang van de derde set niet. Jean-Mi opent echter wel met een mooie 3-1. Een enkeling vuurt de Belg aan. Slechts de helft van het publiek applaudisseert bij punten. Hoe meer de Belg voorkomt (5-1) hoe luider het publiek wordt. Saive gelooft er zelf wel in, vooral omdat Tang Peng helemaal niet in die derde set geraakt (7-3). Bij een prachtige 8-3 return is het zelfs Saive die het publiek meetrekt en niet andersom. Bij 8-4 horen we eindelijk de volledige zaal in deze set. Saive speelt zijn wedstrijd verder en krijgt 4 setpunten. Het publiek juicht eindelijk volledig bij de tweede setwinst, maar er zit nog heel wat marge in.

Set 4

Bij aanvang van de vierde set gelooft het publiek terug in een stunt van Saive. Deze keer staat het wel vol achter haar landgenoot die opnieuw een mooie voorsprong bij elkaar kan sprokkelen (4-0). Tang Peng verdwijnt steeds meer uit de wedstrijd, Saive groeit met de steun van het publiek in zowel de aanval als de verdediging (5-1). Tijd voor een time-out voor Tang Peng. Het publiek grijpt die korte onderbreking aan om haar favoriet eindelijk de eer te brengen die hij verdient. Tang Peng komt duidelijk beter uit de time-out dan Saive en komt mooi terug tot 4-5. Het publiek verstilt en het is nu tijd voor Saive om een time-out te nemen. Het publiek scandeert opnieuw zijn naam. Saive staat gemotiveerd te wachten op zijn tegenstander. Na een prachtige rally verliest Saive het punt (5-5). Tang Peng gaat verder op zijn elan en komt voor de eerste keer deze set voor (5-6). Bij 5-7 komt het publiek opnieuw los voor de thuisspeler. Zonder succes. Saive verliest nu reeds 7 punten op rij. Tang Peng begaat geen enkele fout meer. Saive staat 5-10 achter. Het publiek wordt stil. Bij 6-10 krijgen de toeschouwers terug hoop. Tang Peng mist zijn opslag. Het blijkt echter uitstel van executie (7-11).

Set 5

In een bedrukte sfeer starten beide spelers de belle. De zaal ontploft wel als Saive de ban kan doorbreken en het eerste punt pakt. Een prachtige rally later staat het opnieuw gelijk.  Tang Peng kan verschroeiend hard uithalen met zijn backhand. Saive vindt er geen oplossing voor (1-3). Een slippertje van Tang Peng later staat het (2-3). De spelers draaien bij een 2-5 stand: Saive speelt prachtig, maar het net duwt de bal over. De aanwezigen laten zich nog eens van hun luidruchtige kant horen, maar Saive vindt geen antwoorden op het gevarieerde spel van Tang Peng. Enkel als de speler uit Hong Kong fouten maakt, komt Saive dichter (4-6) en dichter (6-6). De spanning is te snijden; het publiek juicht de stress weg. Na een prachtige rally speelt de vinger van Saive hem parten waardoor de Hong Konger opnieuw op voorsprong komt (6-7). Een prachtige rally later staat het helaas (6-8). De netrand helpt Saive bij zijn return (7-8). Een snelle aanval later behoudt Tang Peng zijn voorsprong (7-9). Saive mist een rughand en geeft zo 3 wedstrijdpunten aan Tang Peng. Jean-Mi kan de eerste redden tot grote opluchting van de zaal. Ook de tweede wordt met prachtig gevarieerd spel weggespeeld. De zaal ontploft als Saive tot 10-10 kan terugkomen met een gewaagde rughand return. Het publiek weet niet wat doen als Saive een wedstrijdpunt krijgt dankzij een kantbal. Tang Peng kan redden en verkrijgt even later een 4de wedstrijdpunt. Het publiek moedigt zijn ridder aan. Opnieuw een gewaagde return, ditmaal met de voorhand, levert Saive het overwicht op in het punt dat hij uiteindelijk naar zich toe kan trekken. Men krijgt de zaal nog nauwelijks stil. Zeker voor het 5de wedstrijdpunt voor Tang Peng. Voor de Aziaat eindelijk het goede.