Logo

Azië komt na een vreemde wedstrijd opnieuw op voorsprong. Pas in de laatste punten van de belle etaleerde Ma Long zijn echte kunnen.

Voorbeschouwing

Vladimir Samsonov en Ma Long hebben ook reeds een bewogen geschiedenis achter de rug. Minstens zesmaal zagen de spelers elkaar al in de ogen. 4 keer wist Samsonov de strijd naar zich toe trekken, maar Ma Long komt meer en meer opzetten.

Set 1

De wedstrijd kan pas beginnen na de tussenstand in het voetbal, dat met gejuich onthaald wordt (België - Oostenrijk: 1 - 0 dankzij een doelpunt van Jelle Vosen). De spelers trekken het zich niet aan en starten hun wedstrijd. Een moeizame start voor de Wit-Rus die wat last heeft met het net (een maal via het net over, een andere maal in het net). Bij een 1-3 tussenstand weet Samsonov een niet te pakken opslag uit zijn mouwen te schudden. Ma Long reageert met een bijzonder mooie rally in zijn voordeel. Samsonov kan wel langszij komen bij 4-4 na ondermeer een gemiste opslag van de Chinees. Prachtige topspinnen wisselen elkaar af bij beide spelers. Een lust voor het oog. Het is echter de Chinees die opnieuw kan uitlopen tot 4-6. Beide spelers weten op dit moment meer punten te maken op de opslag van hun tegenstander (6-8). Maar bij 7-9 ligt de druk volledig op de schouders van Vladimir om in de set te blijven, wat hem maar deels lukt (8-10). Met een fantastische en verrassend snelle rughand speelt Samsonov de eerste opslag van de Chinees weg. Het net beslist in het volgende punt echter in zijn nadeel (9-11).

Set 2

Bij aanvang van de tweede set houden de spelers elkaar in evenwicht door de eigen opslagpunten te behouden. Bij 3-2 kan Samsonov daar verandering in brengen. Hij benut de kans op voorsprong volmondig (5-3), die hij bij 6-4 kan bestendigen maar op eigen opslag niet kan uitdiepen (7-5). Via een doodvallende bal na het net (8-6) krijgt Samsonov opnieuw een kans om zijn voorsprong uit te diepen. Ma Long pakt geen punt meer en verliest de set met 11-6. Samsonov doet nog steeds mee.

Set 3

Ma Long blijft in de fout gaan waardoor Samsonov in de derde set onmiddellijk kan voorkomen (2-0). Die krijgt de bal twee keer op de kant van zijn palet waardoor hij de Chinees toch nog langszij ziet komen (2-2). Een derde dergelijke fout brengt Samsonov in de problemen, maar hij kan toch voorkomen dat zijn tegenstander uitloopt (3-3). Met een prachtige backhand return houdt Samsonov Ma Long opnieuw van een voorsprong (4-4), waardoor hij de kans krijgt om zichzelf op voorsprong te brengen na enkele prachtige rally's (6-4). Ma Long serveert deze set bijzonder sterk en komt terug langszij (6-6). Samsonov laat zich niet doen door de druk en weet opnieuw 2 punten voor te komen (8-6). Ma Long serveert zich opnieuw een weg in de set (8-8). Het publiek stelt zich volledig achter de Wit-Rus. Ma Long houdt echter stand (9-9) en mag serveren voor de set. Samsonov maakt echter het eerste punt. Een moeilijke slag later staan de bordjes opnieuw gelijk (10-10). Opnieuw weet Samsonov een setpunt te bemachtigen. Via een prachtige return op de opslag van Ma Long trekt de Europeaan de derde set naar zich toe.

Set 4

Samsonov trekt de goede lijn van de voorbije twee sets door en opent sterk op de service van de Chinees (2-0). Een voorsprong die hij kan bevestigen (3-1). De aanwezige kijkers kunnen zich blijven tegoed doen aan prachtige rally's. De netrand bepaalt echter dat Ma Long terugkomt (3-3). De Chinees, die blijkbaar met een stressfactuur aan de voet kampt, speelt daarna wel enkele bijzonder sterke punten (3-7). Hij weet zijn voorsprong verder uit te diepen (4-9) maar Samsonov komt terug tot 6-9. De Zuid-Koreaanse coach wil Ma Long in de wedstrijd houden en onderbreekt het spel met een time-out. Het wordt 7-10 en Ma Long heeft 3 setpunten. Hij kan de eerste onmiddellijk verzilveren en dwingt een belle af. Waarom er in het stadion net dàn "China Girl" van David Bowie wordt gespeeld is mij wel een raadsel.

Set 5

Samsonov start de belle met een 2-0 voorsprong na twee vliegenvangers van Ma Long. Via onder andere de zijkant kan de Rus zelfs 4-0 uitlopen. Ma Long geeft zich niet gewonnen en komt terug tot 3-4. Samsonov wordt naar de kant geroepen. Een bijzonder snelle en harde topspin later staan de bordjes opnieuw gelijk (4-4) waarop het publiek zich opnieuw achter de "thuisspeler" schaart. Beide spelers houden elkaar nadien verder in evenwicht (6-6) maar het is telkens Ma Long die het punt maakt. Een verbeten Chinees kiest resoluut voor de tegenaanval en komt zo 6-8 voor. Het publiek blijft de kant van de voormalige speler van La Villette kiezen. Ma Long steekt echter meer dan een tandje bij en gaat resoluut voor winst met 4 machtpunten als gevolg (6-10). Samsonov kan de eerste nog redden maar is daarna gezien.