Logo

Azië neemt een voorsprong in Bergen. Chuang Chih-Yuan heeft de verdedigende Oostenrijker Chen Weixing met 1-3 kunnen verslaan.

Voorbeschouwing

Beide spelers hebben elkaar al heel wat keren ontmoet, voornamelijk dan in de Champions League. De van oorsprong Mongoolse Weixing speelt al sinds mensenheugenissen bij Niederösterreich. Chuang, geboren in Taiwan, speelt ook al heel lang in Europa. Eerst voor het Duitse Ochsenhausen, sinds dit seizoen verdedigt hij de kleuren van de Franse kampioen Levallois.

Binnen die Europese confrontaties is de onderlinge balans duidelijk in het voordeel van de genaturaliseerde Europeaan: 4-1. Enkel in de laatste ontmoeting wist Chuang het pleit in zijn voordeel te beslechten. Die laatste ontmoeting dateert echter wel al uit 2006.

Op niveau van de ITTF heeft Cheng recenter nog kunnen winnen van Chuang. Tijdens de Open van Korea was de Oostenrijker in 2009 te sterk.

Set 1

Chuang neemt een vliegende start en slaat sneller dan Weixing kan reagern met en 3-0 voorsprong als gevolg. De Oostenrijker kan het evenwicht echter snel herstellen dankzij aanvallend spel (5-5). Chuang kan duidelijk de overhand nemen als hij Weixing in de verdediging kan drukken (5-7). Het net levert de bezoekers een 6-9 voorsprong op. Weixing zijn verdediging werkt opnieuw niet waardoor Azië 0-1 kan voorkomen.

Set 2

Bij 4-2 weet Weixing eindelijk een punt te pakken door zijn typisch verdedigende stijl. Een nog mooiere verdediging was te zien bij 6-2. Het publiek staat duidelijk achter de Oostenrijker, die zijn voorsprong kan bestendigen bij 7-3. Weixing blijft steeds beter verdedigen met de nodige verrassende tegenaanvallen ertussen: 10-3. Uiteindelijk stelt Weixing gelijk bij 11-5.

Set 3

Chen blijft in goede doen, maar de Taiwanees Chuang speelt, net als in de eerste set, terug iets trager waardoor Cheng het moeilijker heeft om de topspinballen terug te brengen. Speelt de Aziaat sneller, dan heeft Weixing minder problemen (5-3). Bij 5-5 trekt Saive het publiek even mee in het voordeel van de Oostenrijker. Het is Chuang die echter opnieuw 2 punten op rij maakt met mooi afwisselend spel (5-7). Met een kantbal komt de Oostenrijker wel langszij (8-8). Een korte bal achter het net verrast Chen (8-9). Met afwisselend voorhand/rughand staat het terug gelijk. Chuang kan daarna twee punten op rij pakken met setwinst als gevolg.

Set 4

Chuang gaat op zijn elan door en kan onmiddellijk doorstoten naar 0-3. Voor de Europese coach (Ferenc Karsai, Hongarije) het sein om Weixing even aan de kant te roepen voor nieuwe instructies en een mentale opkikker. De helpt de Oostenrijker maar kort (1-3) want Chuang speelt vol zelfvertrouwen opnieuw 2 punten bij elkaar (1-5). Weixing, die met een steunverband aan de knie speelt, neemt een korte break door rond te wandelen. Hij heeft precies wat last van die knie en schudt zijn hoofd heen en weer. Na een achtervolging op een vlieg in de zaal staat hij 2-8 achter. Zijn gedragingen tonen een steeds meer gedemotiveerde en zelfs bijna wanhopige Oostenrijker aan de tafel. Chuang speelt verder en verzilvert 7 matchballen (3-10). De eerste is meteen de goede.