Logo

Ryu Seung-Min verrast China

In 2004 keerden de Olympische Spelen terug naar hun bakermat: Griekenland. Athene was de gaststad van dienst en tafeltennis was er voor de vijfde keer bij. China was opnieuw de grootste slokop, maar Zuid-Korea stak het naar de kroon in het heren enkelspel.

 

Aan het concept werd opnieuw gesleuteld: geen groepsfases meer. Iedereen speelde in een knock-outtabel wat betekende dat je er na een wedstrijd al aan kon zijn voor de moeite. Het dubbelspel houdt nog steeds stand, maar verliest eveneens de poulefase.

De Chinees Wang Hao behaalde de finale ten koste van zijn landgenoot Wang Liqin. Eerder in het tornooi was echter al duidelijk dat er geen Chinese finale zou volgen want de Zweed Jan-Ove Waldner versloeg in de 1/8ste finales de derde Chinees Ma Lin. Waldner zelf kon niet genieten van zijn stunt tegen het tweede reekshoofd. In de halve finale verloor hij van de Zuid-Koreaan Ryu Seung Min die daarna zelfs het goud veroverde. Wang Liqin behaalde in de kleine finale het brons voor Waldner die zo vierdes eindigde.

Bij de dames wist enkel Zhang Yining zich te plaatsen voor de halve finales namens China. Zij hield de eer van haar land hoog en veroverde het goud voor de Noord-Koreaanse Kim Hyang-Mi. Brons was weggelegd voor de Zuid-Koreaanse verdedigster Kim Kyung-Ah.

China voegde nog twee gouden medailles toe in het dubbelspel. Europa werd ditmaal gered door Denemarken. Het duo Michael Maze / Finn Tugwell veroverde brons.

Jean-Michel Saive was de enige Belgische deelnemer in Athene. Hij hoefde pas in de derde ronde aan te treden, maar verloor meteen van Lin Ju uit de Dominicaanse Republiek.

{tab title="Heren"}

 1. Ryu Seung Min (KOR)
 2. Wang Hao (CHN)
 3. Wang Liqin (CHN)

{tab title="Dames"}

 1. Zhang Yining (CHN)
 2. Kim Hyang-Mi (PRK)
 3. Kim Kyung-Ah (KOR)

{tab=Heren Dubbel}

 1. Chen Qi / Ma Lin (CHN)
 2. Ko Lai Chak / Li Ching (HKG)
 3. Michael Maze / Finn Jugwell (DEN)

{tab=Dames Dubbel}

 1. Wang Nan / Zhang Yining (CHN)
 2. Lee Eun-Sil / Seo Euk-Min (KOR)
 3. Guo Yue / Niu Jianfeng (CHN)

{/tabs}