Logo

China domineert in Australië

Het Australische Sydney organiseerde in 2000 de vierde Olympische Spelen met tafeltennis. China domineerde als nooit tevoren met acht van de twaalf medailles waaronder vier maal goud, drie zilveren en een bronzen medaille.

 

De Zweed Jan-Ove Waldner was de enige die de Chinese hegemonie deels kon doorbreken. Hij wist de finale te halen, waarin hij echter het onderspit moest delven van Kong Lingui. Ook in de kleine finale bleek China (Liu Guoliang) te sterk voor Zweden (Jorgen Persson).

Bij de dames ging de strijd om het goud tussen Wang Nan en Li Ju, waarbij de eerste zegevierde. In de kamp om het brons wist Chen Jing (Taïwan) haar tweede individuele Olympische medaille te veroveren ten nadele van de Singaporese Jing Jun Hong.

In het dubbelspel viel er weinig te doen aan de Chinese dominantie. Zowel bij de heren als de vrouwen ging China met de hoogste twee eremetalen lopen. De Fransen Patrick Chila en Jean-Philippe Gatien veroverden het brons bij de heren, terwijl Zuid-Korea wel zegevierde bij de dames met Kim Moo-Kyuo en Ryu Ji-Hae.

De medaillespiegel laat weinig verbeelding over: China verovert acht medailles en laat telkens één medaille over voor Zweden (zilver), Frankrijk (brons), Taïwan (brons) en Zuid-Korea (brons).

De competitievorm werd slechts licht gewijzigd. Ditmaal kregen de zestien beste spelers een vrijgeleide naar de 1/16de finales, terwijl de andere spelers in poules van drie moesten zien te overleven.

Langs Belgische kant waren de broers Saive opnieuw aanwezig. Jean-Michel was één van de zestien reekshoofden en won zijn eerste wedstrijd van kwalificatiespeler Petr Korbel, waarna hij sneuvelde tegen de Mozart van het tafeltennis: Jan-Ove Waldner, de verliezende finalist. Philippe wist zijn groepsfase te overleven maar verloor van de derde Chinees: Liu Guozheng.