Logo

Met Dimitrij Ovtcharov en Li Jiao kennen de allereerste Europese Spelen de winnaars van het enkelspel tafeltennis.

Na de opgave van Timo Boll was diens landgenoot Ovtcharov een nog grotere favoriet in Bakoe (Azerbeidzjan). In een waardige finale tegen zijn ploeggenoot Samsonov kon "Dima" een 0-2 en 1-3 achterstand in sets recht trekken in de belle.

Met een logische finale tussen Ovtcharov en Samsonov leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn in de herencompetitie. Niets is echter minder waar. De Oekraïener Kou Lei (voormalig speler van zowel La Villette Charleroi als Le Logis Oudergem) voerde in de onderste tabelhelft een ware slachting uit door achtereenvolgend de verdedigende griek Gionis, de Oostenrijker Fegerl en de Brit Pitchford uit te schakelen. Uiteindelijk bleef Samsonov hem na twee moeizame sets duidelijk de baas in de halve finales. In de andere tabelhelft was het de Brit Paul Drinkhall (reeds twee maal actief voor Nodo Ekeren) de verrassing in de halve finale met onverwachte zeges op de Sloveen Bojan Tokic en de Portugees Marcos Freitas. In de kleine finale was het uiteindelijk Kou Lei die aan het langste eind trok.

Met de zege van Kou op Drinkhall kregen we in Bakoe dus eigenlijk een volledig "Belgisch" podium met drie spelers die allen ooit voor La Villette Charleroi uitkwamen in de Champions League.

 

Bij de dames was het Nederland troef. Er stond weinig maat op de landgenotes Li Jiao en Li Jie, die zonder al te veel kleerscheuren een vervolg breiden aan hun zilveren medaille in de landencompetitie (na verlies tegen Duitsland). Jiao moest in de tweede ronde bijzonder goed opletten tegen de Russin Noskova, maar overwon in de belle. In de kwartfinales nam ze revanche voor het nipte verlies van Nederland in de finale van de landencompetitie door Petrissa Solja in zes sets uit te schakelen. De verdedigende Li Jie kreeg haar zwaarste tegenstander in de kwartfinales. Ook zij nam revanche tegen de Duitse Han Ying (4-3) om daarna door te stoten naar de finale.

Beide dames kennen elkaar door en door, maar Li Jiao heeft altijd al bijzonder sterk gespeeld tegen verdedigend ingestelde tegenstanders. Het werd uiteindelijk een ruime 4-0 overwinning voor de meer ervaren Li Jiao, die twee maal met 12-10 en 11-5 het laken naar zich toe trok. In de wedstrijd om het brons wist Turkse Hu Melek, eveneens een genaturaliseerde Chinese, de Slovaakse Eva Odorova in vijf sets te verslaan.

 

Dimitrij Ovtcharov en Li Jiao zijn met hun eindzege meteen ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Zij krijgen immers een "Golden Ticket" voor de grotere broer van de Europese Spelen.