Logo

De ETTU heeft vandaag de loting voor het Europees Olympisch kwalificatietoernooi uitgevoerd. De zes Belgen in het Zweedse Halmstadt kennen dus hun tegenstanders voor de eerste fase in hun zoektocht naar een ticket voor Rio 2016.

Fase 1 is louter een afvallingsfase. De spelers worden onderverdeeld in zestien poules van 3 of meer spelers. De eerste drie uit deze poule stoten door naar de tweede fase, waar de eerste acht tickets worden uitgedeeld via acht afvaltabellen van elk acht spelers. Wie geen ticket bemachtigd, neemt deel aan fase drie, waarin via twee afvaltabellen telkens een laatste ticket te pakken is.

Cedric Nuytinck en Robin Devos hebben bij de Belgen op papier de grootste kansen om in september naar Brazilië af te reizen. Zij zijn – ondanks hun plaatsen net buiten de top 100 van de wereld – slechts als tweede geplaatst in hun groep. Nuytinck wacht duels tegen de Fransman Emmanuel Lebesson, de Slovaak Lubomir Pistej en de Israëli Mathan Simon. Hij moet een van hen achter zich laten. Robin Devos wacht dezelfde taak in een groep met de Sloveen Bojan Tokic, de genaturaliseerde Slovaak Bai He en de Luxemburger Eric Glod. Florent Lambiet waagt ook zijn kans. Hij is als derde geplaatst in een poule met de Engelsman Paul Drinkhall, de Spanjaard Carlos Machado en de Turk Ibrahim Gunduz.

Bij de dames zijn er enkele poules met slechts drie spelers, die dus eerder een trainingspoule afwerken dan echt strijd leveren. Helaas horen de Belgische meisjes daar niet bij. Lisa Lung, Eline Loyen en Nathalie Marchetti horen echter wel bij de groep spelers die zich op papier voor de tweede fase moeten kunnen plaatsen. Lung neemt het in haar poule op tegen de Roemeense Bernadette Szocs, de Luxemburgse Sarah De Nutte en de Kosovaarse Era Janjeva. Eline Loyen moet proberen de Poolse Katarzyna Grzybowska, de Hongaarse Petra Lovas of de Slovaakse Eva Jurkova achter zich laten. Marchetti tenslotte gaat de strijd aan met de Française Carole Grundisch, de Litouwse Ruta Paskauskiene en de Griekse Maria Christoforaki.

 

Na de eerste speeldag (dinsdag 12 april) weten we hopelijk al meer na twee rondes. Definitief uitsluitsel hebben we een dag later voor alle poules. Donderdag staan de eerste tickets op het spel, vrijdag en zaterdag bepalen de laatste twee Olympische deelbewijzen en de reservelijst.