Logo

Drie grote namen hebben de derde ronde – hun eerste wedstrijd – tijdens de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro niet overleefd. Ishikawa, Chuang en Tang kunnen dus fluiten naar een potentiële medaille.

Vooral de uitschakeling van de Japanse Kasumi Ishikawa is een schok te noemen. De nummer vier in Rio moest na zeven sets haar meerdere erkennen in de Noord-Koreaanse Kim Song I. Ishikawa kon een 2-0 voorsprong tegen de 21-jarige niet vasthouden en kampte in de belle bovendien met krampen. De Japanse, die dat fenomeen voor het eerst voelde tijdens een tafeltenniswedstrijd, mocht geen medische time-out nemen. "Ik was compleet uitgeput na al dat heen-en-weer geloop. Het is eigenlijk een schande dat mijn fysiek dit niet aankan. Ik had zo graag gewonnen voor mijn jarige moeder vandaag."

De Nigeriaan Quadri Aruna zit opnieuw in een uitstekende vorm. Tijdens de Open van Duitsland eerder dit jaar moest hij nog in vier sets zijn meerdere erkennen in de Taiwanees Chuang Chih-Yuan. In Rio ging hij voor setwinst, maar nadat hij dat kunstje reeds in de eerste set geklaard kreeg groeide zijn zelfvertrouwen. Het resultaat: geen setverlies meer tegen de nummer zeven van de wereld.

Lokale held Hugo Calderano tenslotte zorgde, in wat mogelijk een van de luidruchtigste tafeltenniswedstrijden ooit is geweest, ook voor een stunt. Hij versloeg Tang Peng [ITTF-15] in zes sets en blijft zo onverwacht in de running voor een medaille.