Logo

De vierde wedstrijd van de Belgen kan je opnieuw, set per set, volgen in dit artikel...

België speelt haar vierde wedstrijd van het WK voor Landenteams in Dortmund. Tegen groepsfavoriet Oekraïne kiest men voor de kaart van de jeugd.

Bart Vermoesen vertelt ons voor de wedstrijd: "Ons doel is de top 3 in deze poule en dus degradatie voor het WK in 2014 vermijden. In die optiek kijken we zelfs al verder naar de Olympische Spelen van 2016. Winst tegen de groepsfavoriet is uiteraard mooi meegenomen, maar zeker geen must. De wedstrijd van morgen is belangrijker, waardoor we nu een volle kans kunnen geven aan onze jeugd. Oekraïne zelf gaat duidelijk wel voor de groepswinst en stelt zich op zijn sterkst op."

Nog voor de wedstrijd begint zijn er al wat problemen. Jean-Michel Saive staat op het wedstrijdblad en het scorebord, maar de veteraan komt vandaag niet in actie. Meer zelfs, hij zit niet eens op de bank en was afwezig tijdens de teamvoorstelling: Jean-Mi kijkt vanuit de tribune naar zijn opvolging.

{tab=Lauric - Zmudenko}

Lauric Jean opent tegen de kopman bij de Oekraïners, Yaroslav Zhmudenko (ITTF-110).

Jean start bijzonder sterk en weet met goed spel de eerste set ruim van de hoger geklasseerde Zhmudenko te winnen.

Ondanks een 1-4 achterstand in de tweede set, blijft Lauric zich in de wedstrijd vechten (5-5). Zhmudenko houdt de wedstrijd in zijn greep, maar Lauric wegspelen lukt niet zomaar. Bij 8-11 moet onze landgenoot toch capituleren.

In de derde game kijkt Lauric opnieuw tegen een 1-4 achterstand aan, waarop een vroege time-out wordt ingelast. Het levert het eerste punt op, maar daarna is het een net-niet verhaal voor Lauric. De ballen gaan net over tafel, of blijven hangen in het net.

Tijdens de vierde set heeft Lauric opnieuw de bovenhand. Hij heeft meer gevoel in de rally en weet de aanvallen van Yaroslav goed te pareren en de fout uit te lokken (6-3). Met enkele nipte ballen over tafel van Zhmudenko, loopt Lauric verder uit en dwingt hij een belle af.

Lauric tracht met veel afwisseling in zijn spel zijn tegenstander te ontregelen, maar het keert zich in eerste instantie tegen hem (2-5).  Twee punten lang lukt het hem wel, waarop Yarsolav een time-out neemt en te rade gaat bij zijn coach (4-5). Lauric wisselt daarna prachtige slagen af met enkele onnodige fouten en kijkt uiteindelijk tegen vier wedstrijdpunten aan. Hij weet een hoge bal af te dwingen met zijn opslag, maar verzuimt het af te maken.

{tab=Nuytinck - Kou Lei}

Nuytinck begint sterk aan zijn eerste wedstrijd van het tornooi en plaatst Kou Lei, ploegmaat van Saive bij La Villette, goed onder druk. Op het ultieme moment (8-8) komt de Oekraïner echter langszij, maar met sterke opslagen verovert Cedric toch twee setpunten. Met een uitstekende ontvangst verovert Ce meteen de set.

Bij aanvang van de tweede set gaan er te veel ballen van Nuytinck in het net. Hij weet echter halfweg de set langs Kou Lei te komen (6-6). Als Ce zelfs op 7-6 komt roept de coach van Oekraïne een time-out in. Didukh begint zijn uitleg tegen Kou Lei, maar het is de coach zelf die Didukh tot stilte aanmaant en zijn ideeën doorgeeft. Het brengt de genaturaliseerde speler terug in de wedstrijd, maar een ontketende Nuytinck heeft daar lak aan en verovert opnieuw twee setpunten. De tweede is goed.

Voor aanvang van de derde set krijgt Nuytinck even een waarschuwing van de scheids over zijn opslag. Uiterlijk deert dit hem echter niet, maar qua punten kijkt hij tegen een 1-3 achterstand aan. Zijn eigen service brengt hem echter langszij. Bij 5-3 verliest Nuytinck het punt omdat de bal tijdens de service even onder tafel verdwijnt. Het deert de gedreven Oost-Vlaming niet. Hij blijft "in the zone" en behoudt zijn twee punten voorsprong lange tijd (8-6). Bij de volgende servicebeurt van Kou Lei verslikt Ce zich, terwijl de Oekraïner de service van Nuytinck wel goed leest en twee setpunten verovert. De tweede wordt omgezet in setwinst.

Kou Lei heeft in de vierde set een duidelijk overwicht waar Cedric niet onderuit geraakt. Nuytinck kijkt snel tegen zes setpunten aan.

Nuytinck start met een hoge foutenlast en moet bij 0-3 even bijkomen bij de bank. Bij de kantwissel blijft Ce drie punten achter op de Oekraïner. Een bijzonder lichte kantbal en twee fouten later staat het 2-8. Een te grote kloof voor onze landgenoot om nog te dichten.

{tab=Rogiers - Didukh|active}

Benjamin Rogiers weet in de wedstrijd tegen Oleksandr Didukh in de eerste set vooral fouten af te dwingen bij zijn tegenstander (9-6). Als de foutenlast wordt herlegd naar zijn kant van de tafel wordt het echter spannend. Op het juiste ogenblik spint Ben vanuit zijn rughand naar de voorhand van de Oekraïner en dwingt twee setpunten af. Op eigen opslag weet hij de tweede te verzilveren.

Van meet af aan kijkt Rogiers tegen een kloof van twee punten aan. Verder dan vier punten komt hij zelfs niet meer.

Ook in de derde set heeft Ben absoluut geen antwoord op het steeds snellere aanvallend spel van Didukh. Pas bij 1-6 scoort onze landgenoot zijn eerste punt van de set. Veel te laat om nog aanspraak te kunnen maken op meer.

Na een goed begin van Rogiers, wordt de stand toch weer gelijk (3-3) waarop onze landgenoot naar de bank gaat. Bij terugkomst krijgt hij een gele kaart (de reden is voorlopig onduidelijk). Ondanks verlies van de eerste twee punten na de time-out blijft hij langs Didukh staan, die op zijn beurt bij 6-6 een mentale pauze inlast. De twee spelers houden elkaar via topspinrally's in evenwicht tot Didukh bij 8-10 het verschil maakt en twee wedstrijdpunten verovert en de wedstrijd beslist.