Logo

Zhou Yu weet als kwalificatiespeler een belle af te dwingen in de finale

De Chinees Xu Xin heeft de Open van Rusland op zijn naam gezet, zowel in het enkel- als dubbelspel. Bij de dames ging de eindzege naar zijn landgenote Feng Yalan.

 

Het is de derde zege voor Xu Xin in de World Tour 2012, nadat hij eerder dit jaar de sterkste was in Doha (Wang Hao) en Shanghai (Ma Long). In Ekatarinaburg stond opnieuw een landgenoot tegenover hem: de onbekende Zhou Yu. Deze linkshandige kwalificatiespeler wist zich op het minder bezette tornooi te plaatsen voor de finale, waarin hij Xu Xin tot het uiterste dwong. Pas in de belle (11-7, 11-3, 8-11, 15-13, 11-13, 10-12, 11-8) kon het eerste reekshoofd in Rusland en huidig leider van de World Tour het pleit in zijn voordeel beslechten.

Eerder in het evenement was Xu Xin, aan de zijde van Fang Bo, ook de beste in het dubbelspel. Zhou Yu moest toen reeds het onderspit delven met Yan An.

Bij de dames ging de titel eveneens naar China. Feng Yalan versloeg haar landgenote Chang Chenchen in zes sets. Een revanche voor de verloren eindstrijd in het dubbelspel, waarin Chang aan de zijde van Rao Jingwen de betere was van het als eerste geplaatste duo Feng Yalan/Wen Jia.

Tijdens de kwalificaties viel vooral de sterkte van Japan en Rusland op. Beide landen wisten meerdere spelers vanuit een lagere ranking (of geen) op de hoofdtabel te plaatsen. Uiteindelijk bereikte thuisspeler Mikhail Paykov zelfs de halve finale in Ekatarinaburg. Bij de dames werd de Europese eer hoog gehouden door de Wit-Russische Viktoria Pavlovich, die eveneens pas sneuvelde in de halve finales.

Duitsland is de grote winnaar bij de beloften met Patrick Franziska en Sabine Winter die beiden, als eerste reekshoofden, het goud veroverden.