Logo

Wereldkampioen verliest opnieuw van landgenoot

 

China heeft de Pro Tour dit jaar opnieuw naar haar hand gezet. Tijdens de finales in de Londense ExCel Arena, volgend jaar de plaats van afspraak voor de Olympische Spelen, gingen de vier gouden medailles naar het land.

 

Ma Long was de beste bij de heren. Hij versloeg in de halve finale nog Wang Hao en nam in de finale, voor de zoveelste keer dit jaar, de maat van Zhang Jike. De Singaporees Gao Ning was de enige niet-Chinees die een medaille kon veroveren bij de mannen. Ma Long won de Grand Finals al eens in 2008 en 2009. Vorig jaar nam hij niet eens deel om politieke redenen: het evenement vond toen plaats in Zuid-Korea. Met zijn derde zege evenaart hij het record van zijn landgenoot Wang Liqin, die in 1998, 2000 en 2004 goud in ontvangst nam.

Bij de dames ging de eer naar Liu Shiwen. Ook zij wist de wereldkampioene, Ding Ning, in de finale te verslaan. De voormalige nummer een van de wereld gaf de huidige leider van de wereldrangschikking geen enkele set. Voor Liu Shiwen was het slechts de tweede deelname aan de Grand Finals. In de editie van 2009 verloor ze in de eerste ronde van de Japanse Ai Fukuhara. Haar landgenote Li Xiaoxia en de Singaporese Wang Yuegu veroverden brons.

In het dubbelspel gingen beide gouden medailles eveneens naar China. Bij de heren trokken Ma Lin en Zhang Jike aan het langste eind na een moeizame winst in zeven sets tegen hun landgenoten Ma Long en Wang Hao. Guo Yue en Li Xiaoxia veroverden het goud bij de dames. De Chinese hegemonie bij de dames wordt de laatste tijd regelmatig eens op de proef gesteld. Guo en Li waren de enige Chinezen in de halve finales in Londen. Het Japanse duo Ai Fukuhara en Kasumi Ishikawa trokken in de finale echter aan het kortste eind. Zuid-Korea en Taïwan veroveren het brons.