Logo

Spelers maken kennis met Olympisch stadion

 

 

Vandaag starten in de ExCel-Arena in Londen de ITTF Pro Tour Grand Finals 2011. De zestien meest regelmatige spelers en speelsters tijdens de afgelopen ITTF Pro Tour-evenementen van het voorbije jaar nemen het daar tegen elkaar op.

China blijft uiteraard de grootste favoriet. Bij de heren kan ze rekenen op zes kanshebbers, waaronder Ma Long (ITTF-1), Wang Hao (voormalig nummer een) en Zhang Jike (Wereldkampioen en Wereldbekerhouder). De vrouwelijke Chinese delegatie moet niet onderdoen: vijf speelsters die allen ooit wel de hoogste plaats op de wereldrangschikking hebben ingenomen.

Ondanks deze dominantie is China in geen enkele discipline titelverdediger. Om politieke redenen hield China haar spelers vorig jaar weg van de finale in Zuid-Korea. Dit gaf de kans aan Jun Mizutani (Japan) en Feng Tianwei (Singapore) om de titel te veroveren. De Singaporese is eerder al in staat gebleken te kunnen winnen mét Chinese concurrentie.

Europa heeft slechts een kleine delegatie aanwezig in Londen: Paul Drinkhall en Joanna Parker mogen het gastland vertegenwoordigen; Dimitrij Ovtcharov is de enige man die zich heeft kunnen plaatsen; Wu Jiaduo de enige vrouw.

In het dubbelspel bij de heren heeft Europa meer vertegenwoordigers met de duo's Gardos/Habesohn (Oostenrijk), Apolonia/Monteiro (Portugal) en Baggaley/Pitchford (Engeland). Bij de dames blijft het opnieuw beperkt tot een bijdrage van het gastland met Parker en Sibley.

Darius Knight, vorig jaar nog actief in Diest, werd als reservespeler toegelaten aan de beloftenreeksen, na het afhaken van de Rus Alexander Shibaev.

Vorig jaar had België nog een deelnemer met het duo Vostes/Rogiers, dat toen furore maakte met zowaar een bronzen medaille.