Logo

Donderdag start in Rabat het twaalfde tornooi in het kader van de ITTF Pro Tour 2011.

Het is opnieuw een kleiner tornooi waar de subtop een kans maakt op eindwinst. Die spelers moeten dan wel voorbij titelverdediger Vladimir Samsonov (ITTF-8) geraken, het eerste reekshoofd in Marokko. Vanuit België steken drie landgenoten de Middellandse Zee over: Jean-Michel Saive, Yannick Vostes en Benjamin Rogiers.

De relatieve sterkte van het tornooi valt duidelijk af te lezen aan de 16 reekshoofden: Benjamin Rogiers (ITTF-263) is nu al zeker van deelname aan het hoofdtornooi als 14de sterkste aanwezige speler. Een status die de jongste Belgische deelnemer echter niet heeft gestolen. Tijdens de eerste twee edities van het tornooi wist Benjamin telkens de kwartfinale te bereiken. Toch hing die rechtstreekse plaatsing aan een zijden draadje: Chuang Chih-Yuan, Gao Ning en Yang Zi hebben hun deelname vorige week pas geannuleerd.

Die andere kwartfinalist van 2010 was Yannick Vostes (ITTF-144). Een evenaring van die prestatie moet het tiende reekshoofd in Marokko verder op weg zetten naar zijn doel om zich dit jaar nog bij de honderd beste spelers ter wereld te voegen. Uiteraard zullen zijn kansen mee bepaald worden door de loting.

Jean-Michel Saive (ITTF-36) was vorig jaar nog verliezend finalist tegen Samsonov. Ook in de Champions League wist onze landgenoot het voorbije seizoen niet van "Vladi" te winnen: in de Spiroudome kreeg hij een droge 0-3 om de oren. Een zilveren medaille lijkt bijgevolg het hoogst haalbare, maar dan geven we te weinig krediet aan de gekende vechtlust van de zevenvoudige Olympiër.

De Portugees Marcos Freitas (ITTF-58), de Indiër Achanta Sharath Kamal (ITTF-60) en de Spanjaard Carlos Machado (ITTF-69) vervolledigen de top 5 in het Noord-Afrikaanse land. In totaal nemen 102 spelers deel aan deze manche van de ITTF Pro Tour, verdeeld over 58 heren en 44 dames.

Twee Japanse meisjes maken de grote overstap van Kobe naar Rabat: titelverdedigster Kasumi Ishikawa en Sayaka Hirano zijn meteen ook de eerste twee reekshoofden tijdens de Hassan II Open van Marokko. Singapore vervolledigt de Aziatisch getinte top vijf met Wang Yuegu, Yu Mengyu en Sun Bei Bei. De Roemeense Elizabeta Samara is als zesde reekshoofd de sterkste Europese vertegenwoordigster, voor de Duitse Kristin Silbereisen.