Logo

Drie Singaporese dames van het nationale team hebben recent hun pensioen als speler op internationaal niveau aangekondigd. Het team - dat als enige een barstje kon brengen in de dominantie van de Chinese dames - moet dus aan de toekomst bouwen met nieuwe spelers.

Wang Yue Gu legde als eerste haar palet neer kort na de Olympische Spelen van Londen. Eind 2012 volgden ook Li Jia Wei en Sun Bei Bei het voorbeeld van hun landgenote. Sun Beibei blijft als enige gelieerd aan de Singaporese bond. Zij is een van de coaches van het "Singaporese Sport School Programme". Ook Li Jia Wei hoopt in de toekomst nog een bijdrage te kunnen leveren aan het Singaporese tafeltennis, maar heeft tot op heden geen concrete plannen.

De drie speelsters zijn - net als resterende kopvrouw Feng Tian Wei - geboren Chinezen, maar verworven naam en faam nadat ze de Singaporese nationaliteit hadden ontvangen. Samen wisten ze in 2010 historisch goud te veroveren tijdens de wereldkampioenschappen voor landenteams door in de finale het ongenaakbaar geachte China te verslaan.

Het team van Singapore krijgt nu een verjongingskuur. Feng Tianwei (ITTF-5) blijft het team aanvoeren en behoudt de steun van Yu Meng Yu (ITTF-28). Daarna is het rekenen op speelsters van een nieuwe generatie, zoals Isabelle Li Siyun, maar die staan voorlopig nog buiten de top 200 van de wereld.

Op internationaal niveau ziet China dus (voorlopig) een van haar zwaarste concurrenten wegvallen. Japan en Zuid-Korea lijken op dit moment als enige in staat om de dominantie van de Chinese dames mogelijk te doorbreken.