Logo

Michael Maze heeft gisteren zijn afscheid aangekondigd van het internationale toptafeltennis. De populaire Deen kampte met te zware blessures om een dergelijk leven vol te houden.

"Het was de moeilijkste beslissing van in mijn carrière", vertelt de Europees Kampioen van 2009 (Stuttgart) op de website van de ITTF, "maar in samenspraak met mijn dokters en mijn management heb ik deze toch moeten nemen. De tijd is gekomen dat ik stop als topspeler. Ik had gehoopt nog aan te kunnen treden in Rio, maar mijn lichaam kan het niet meer aan. Ik kan niet trainen zonder pijn en haal niet het niveau dat ik gewend was."

Het afscheid van de Deen was een aangekondigde dood. Maze kampt al langer (sinds 2012) met aanslepende blessures. Tijdens de recentste Europese Kampioenschappen (2015 in Ekatarinaburg) overleefde Michael zelfs zijn kwalificatiegroep niet. Desondanks verdween hij met een glimlach, een teken aan de wand dat zijn motivatie tanende was.

De 34-jarige topspeler zal vooral in het geheugen gegrift staan dankzij 1 punt tijdens de Wereldkampioenschappen van 2005 in Shanghai. Eerst wist hij Wang Hao in de 1/8ste finales uit te schakelen. Ondanks een 3-0 en 10-7 achterstand in zijn daaropvolgende kwartfinale tegen Hao Shuai, wist hij een allereerste zege te boeken tegen de toen nieuwbakken speler van het Chinese nationale team dankzij een sublieme reactie bij het derde en laatste matchpunt van de Chinees...