Logo

Tijdens de ITTF World Tour Grand Finals in Qatar zal de ITTF voor het eerst "Star Awards" uitreiken voor de beste mannelijke en vrouwelijke atleet, zowel bij de validen als de andersvaliden. Vandaag werden de genomineerden bekend gemaakt. Onder hen ook onze landgenoot Jean-Michel Saive.

Het Belgisch tafeltennisicoon strijd met de Chinezen Zhang Jike en Fan Zhendong en de Noord-Koreaan Kim Hyok Bong om de allereerste Male Table Tennis Star Award. Saive werd gekozen omwille van zijn recorddeelnames aan de Wereldkampioenschappen (22 keer) en de World Cup (18 keer, een record dat hij deelt met Jan-Ove Waldner). Bovendien werd hij als eerste tafeltennisser voorzitter van de Atletencommissie van het Europees Olympisch Comité.

Zhang Jike werd genomineerd omwille van zijn nieuwe wereldtitel, gecombineerd met Olympisch goud; Fan Zhendong is de jongste winnaar ooit van een toernooi in het kader van de ITTF World Tour. Kim Hyok Bong won met zijn dubbelpartner Kim Jong in het dubbel gemengd het allereerste goud voor Noord-Korea op een Wereldkampioenschap.

Bij de dames gaat de strijd tussen de Chinese Li Xiaoxia (regerend wereldkampioene in enkel- en dubbelspel en regerend Olympisch kampioene), haar landgenote Liu Shiwen (huidige nummer een van de wereld en regerend Wereldbekerhouder), de Poolse para-atlete Natalia Partyka (drievoudig paralympisch kampioene en eerste ITTF Dream Building ambassadrice) en de Noord-Koreaanse Kim Jong (eerste gouden medaille op een wereldkampioenschap voor Noord-Korea).

De Poolse Partyka ontbreekt opvallend genoeg bij de andersvalide nominaties. Daar gaat de strijd bij de dames tussen Melissa Tapper (Australië), Sandra Paovic (Kroatië) en Anna-Carin Ahlquist (Zweden). De eerste Star Award bij de heren gaat in deze categorie naar Ma Lin (China), Robert Davis (Engeland) of Thomas Schmidberger (Duitsland).